Llojet e reja të dinosaurëve nga Kili kishin një bisht unik të prerë

foto

Fosilet e gjetura në Kili janë nga një specie dinosauri me përmasa të çuditshme qeni që kishte një armë unike të prerjes së bishtit, raportuan shkencëtarët të mërkurën.

Disa dinosaur kishin bishta me thumba që mund t’i përdornin si armë therëse dhe të tjerë kishin bishta me shkopinj. Lloji i ri, i përshkruar në një studim në revistën Nature, ka diçka që nuk është parë më parë në asnjë kafshë: shtatë palë “tehe” të vendosura anash si një armë prerëse e përdorur nga luftëtarët e lashtë Aztec, tha autori kryesor Alex Vargas.

“Është një armë vërtet e pazakontë,” tha Vargas, një paleontolog i Universitetit të Kilit. “Librat mbi kafshët parahistorike për fëmijët duhet të përditësohen dhe të vendosin këtë bisht të çuditshëm atje. … Duket thjesht e çmendur.”

Krijesa që hante bimë kishte një kombinim të tipareve nga specie të ndryshme që fillimisht i dërguan paleontologët në rrugën e gabuar. Pjesa e pasme, duke përfshirë edhe armën e tij të bishtit, dukej e ngjashme me një stegosaurus, kështu që studiuesit e quajtën atë stegouros elengassen.

Pasi Vargas dhe ekipi i tij ekzaminuan copat e kafkës dhe bënë pesë analiza të ndryshme të ADN-së, ata arritën në përfundimin se ishte e lidhur vetëm në distancë me stegosaurusin. Në vend të kësaj, ishte një anëtar i rrallë i hemisferës jugore të familjes së dinosaurëve të ankilosaurëve të ngjashëm me tanket. (Megjithëse emri stegouros ka mbetur dhe mund të ngatërrohet lehtësisht me stegosaurusin më të njohur.)

Fosili është nga rreth 72 milionë deri në 75 milionë vjet më parë dhe duket të jetë një i rritur bazuar në mënyrën se si janë shkrirë kockat, tha Vargas. Ai u gjet me pjesën e përparme të rrafshët në bark dhe me pjesën e pasme të përkulur në një nivel më të ulët, pothuajse si të kapur në rërë të gjallë, tha Vargas.

Nga feçka e ngjashme me zogun deri te maja e bishtit, stegurat shtriheshin rreth 6 këmbë, por arrinin vetëm deri te kofshët e njerëzve, tha Vargas.

Bishti ishte ndoshta për mbrojtje kundër grabitqarëve të mëdhenj, të cilët gjithashtu ka të ngjarë të ishin fikur nga kockat si forca të blinduara që dilnin jashtë, gjë që i bënte stegurat “përtypëse”, tha Vargas.

Jo vetëm që është “një bisht vërtet i çuditshëm”, por është nga Kili i largët jugor, “një rajon që nuk ka prodhuar më parë këto lloje kafshësh”, tha biologia e Kolegjit Macalester, Kristi Curry Rogers, e cila nuk ishte pjesë e studimit. .

“Ne thjesht po gërvishtim sipërfaqen kur bëhet fjalë për një kuptim gjithëpërfshirës të diversitetit të dinosaurëve,” tha Rogers. “Stegourus na kujton se nëse shikojmë në vendet e duhura në kohën e duhur, ka akoma shumë për të zbuluar.”