Robotët e gjallë të quajtur Xenobots Tani mund të Riprodhohen, thonë shkencëtarët

foto

Shkencëtarët që krijuan robotët e parë të gjallë kanë zbuluar se organizmat, të njohur si xenobotët, tani mund të riprodhohen, sipas studimit të tyre.

Të krijuar duke përdorur qeliza burimore nga bretkosa me kthetra afrikane (Xenopus laevis), ksenobotët janë më pak se një milimetër të gjerë dhe mund të lëvizin, të punojnë së bashku si grup dhe madje të vetë-shërohen.

Por tani, shkencëtarët që i zhvilluan ato kanë zbuluar se mund të riprodhohen në një mënyrë krejtësisht të re – krejtësisht ndryshe nga riprodhimi biologjik i çdo bime apo kafshe të gjallë.

“Unë u mahnita nga kjo,” tha profesori i biologjisë dhe drejtori i Qendrës Allen Discovery në Universitetin Tufts, Michael Levin, siç raportohet nga CNN.

Kjo formë e re e riprodhimit i sheh ksenobotët të korrin në mënyrë efektive qelizat staminale të lirshme, duke i mbledhur ato së bashku në grumbuj të cilët më pas mund të piqen në ksenobot.

“Bretkosat kanë një mënyrë riprodhimi që e përdorin normalisht,” tha Levin. “Por kur ju … çlironi [qelizat] nga pjesa tjetër e embrionit dhe u jepni atyre një shans të kuptojnë se si të jenë në një mjedis të ri, jo vetëm që ata gjejnë një mënyrë të re për të lëvizur, por edhe gjej me sa duket një mënyrë të re për të riprodhuar.”

Megjithatë, ata shpejt zbuluan se përsëritja ndodhte rrallë me ksenobotët origjinalë në formë sferike. Dhe vetëm në rrethana specifike. Robotët përdorën një proces të njohur si replikim kinetik – i njohur se ndodh në një nivel molekular, por nuk është parë kurrë në këtë shkallë, duke përdorur qeliza ose organizma të tëra.

Pasi kuptuan se forma e ksenobotëve po i pengonte, studiuesit përdorën AI për të testuar një sërë formash të reja trupore për të maksimizuar procesin e grumbullimit të qelizave burimore. Inteligjenca artificiale u vendos në një formë C, e cila i ngjan karakterit ikonik të lojërave, Pac-Man.

“Inteligjenca artificiale nuk i programoi këto makina në mënyrën se si ne zakonisht mendojmë për shkrimin e kodit. Ajo formësoi dhe skaliti dhe doli me këtë formë Pac-Man, “tha autori kryesor i studimit, Josh Bongard – një profesor i shkencave kompjuterike dhe ekspert i robotikës në Universitetin e Vermontit. “Forma është, në thelb, programi. Forma ndikon në mënyrën se si sillen ksenobotët për të përforcuar këtë proces tepër befasues.”