Magneti superpërcjellës i MIT thyen rekorde

foto

Ishte një moment trevjeçar në krijimin, bazuar në kërkimet intensive dhe punën e projektimit: Më 5 shtator, për herë të parë, një elektromagnet i madh superpërcjellës i temperaturës së lartë u ngrit në një forcë fushe prej 20 tesla, fusha magnetike më e fuqishme të këtij lloji të krijuar ndonjëherë në Tokë. Ky demonstrim i suksesshëm ndihmon në zgjidhjen e pasigurisë më të madhe në përpjekjen për të ndërtuar termocentralin e parë në botë që mund të prodhojë më shumë energji sesa konsumon, sipas udhëheqësve të projektit në MIT dhe kompanisë fillestare Commonwealth Fusion Systems (CFS).

Ky përparim hap rrugën, thonë ata, për krijimin e kërkuar prej kohësh të termocentraleve praktikë, të lirë, pa karbon, të cilët mund të japin një kontribut të madh në kufizimin e efekteve të ndryshimit global të klimës.

“Përzierja në shumë mënyra është burimi përfundimtar i energjisë së pastër,” thotë Maria Zuber, nënkryetare e MIT për hulumtime dhe E. A. Griswold Profesor i Gjeofizikës. “Sasia e energjisë që është në dispozicion po ndryshon vërtet lojën.” Karburanti i përdorur për të krijuar energjinë e shkrirjes vjen nga uji dhe “Toka është plot ujë – është një burim pothuajse i pakufizuar. Ne vetëm duhet të kuptojmë se si ta përdorim atë. “

Zhvillimi i magnetit të ri shihet si pengesa më e madhe teknologjike për ta bërë atë të ndodhë; operacioni i tij i suksesshëm tani hap derën për të demonstruar shkrirjen në një laborator në Tokë, i cili është ndjekur për dekada me përparim të kufizuar. Me teknologjinë magnetike të demonstruar tani me sukses, bashkëpunimi MIT-CFS është në rrugën e duhur për të ndërtuar pajisjen e parë të bashkimit në botë që mund të krijojë dhe kufizojë një plazmë që prodhon më shumë energji sesa konsumon. Ajo pajisje demonstruese, e quajtur SPARC, synohet të përfundojë në 2025.

“Sfidat për të bërë bashkimin janë teknike dhe shkencore,” thotë Dennis Whyte, drejtor i Qendrës së Shkencës dhe Fuzionit të Plazmës të MIT, i cili po punon me CFS për të zhvilluar SPARC. Por sapo të provohet teknologjia, ai thotë, “është një burim i pashtershëm, pa karbon i energjisë që mund ta vendosni kudo dhe në çdo kohë. Reallyshtë me të vërtetë një burim thelbësisht i ri energjie. “

Whyte, i cili është Profesor i Inxhinierisë në Hitachi America, thotë se demonstrata e kësaj jave përfaqëson një arritje të madhe, duke adresuar pyetjet më të mëdha të mbetura në lidhje me realizueshmërinë e dizajnit SPARC. “Reallyshtë me të vërtetë një moment i rëndësishëm, besoj, në shkencën dhe teknologjinë e shkrirjes,” thotë ai.

Fuzioni është procesi që fuqizon diellin: bashkimi i dy atomeve të vegjël për të bërë një më të madh, duke lëshuar sasi të jashtëzakonshme energjie. Por procesi kërkon temperatura shumë përtej asaj që çdo material i fortë mund të përballojë. Për të kapur burimin e energjisë së diellit këtu në Tokë, ajo që nevojitet është një mënyrë për të kapur dhe përmbajtur diçka që është e nxehtë – 100,000,000 gradë ose më shumë – duke e pezulluar atë në një mënyrë që e pengon atë të hyjë në kontakt me ndonjë gjë të fortë.

Kjo bëhet përmes fushave magnetike intensive, të cilat formojnë një lloj shishe të padukshme që përmban supën e nxehtë të rrotullimit të protoneve dhe elektroneve, të quajtur plazmë. Për shkak se grimcat kanë një ngarkesë elektrike, ato kontrollohen fuqishëm nga fushat magnetike, dhe konfigurimi më i përdorur për përmbajtjen e tyre është një pajisje në formë donuti e quajtur tokamak. Shumica e këtyre pajisjeve kanë prodhuar fushat e tyre magnetike duke përdorur elektromagnet konvencional të bërë nga bakri, por versioni më i fundit dhe më i madh në ndërtim në Francë, i quajtur ITER, përdor ato që njihen si superpërçues të temperaturës së ulët.