Si të kuptoni ekuacionin e Ajnshtajnit për relativitetin e përgjithshëm

foto

Edhe pse Ajnshtajni është një figurë legjendare në shkencë për një numër të madh arsyesh – E = mc², efekti fotoelektrik dhe nocioni se shpejtësia e dritës është konstante për të gjithë – zbulimi i tij më i qëndrueshëm është gjithashtu më pak i kuptuari: teoria e tij e graviteti, relativiteti i përgjithshëm. Para Ajnshtajnit, ne menduam për gravitetin në terma Njutonianë: se gjithçka në univers që ka një masë tërheq çdo çast çdo masë tjetër, në varësi të vlerës së masave të tyre, konstantës gravitacionale dhe katrorit të distancës midis tyre. Por koncepti i Ajnshtajnit ishte krejtësisht i ndryshëm, bazuar në idenë se hapësira dhe koha ishin të bashkuara në një pëlhurë, hapësirë ​​-kohë, dhe se lakimi i hapësirës -kohës tregonte jo vetëm materien, por edhe energjinë se si të lëvizte brenda saj.

Kjo ide themelore – që materia dhe energjia i tregojnë hapësirës kohë se si të lakohet, dhe ajo hapësirë ​​e lakuar, nga ana tjetër, i tregon materies dhe energjisë sesi të lëvizet – përfaqësoi një pamje të re revolucionare të universit. E paraqitur në 1915 nga Ajnshtajni dhe e vërtetuar katër vjet më vonë gjatë një eklipsi të plotë diellor – kur përkulja e dritës së yjeve që vjen nga burimet e dritës pas diellit u pajtua me parashikimet e Ajnshtajnit dhe jo të Njutonit – relativiteti i përgjithshëm ka kaluar çdo test vëzhgues dhe eksperimental që kemi shpikur ndonjëherë Me Pavarësisht suksesit të tij mbi më shumë se 100 vjet, pothuajse askush nuk e kupton se në të vërtetë ka të bëjë me ekuacionin që rregullon relativitetin e përgjithshëm. Këtu, në anglisht të thjeshtë, është ajo që do të thotë me të vërtetë.

Ky ekuacion duket mjaft i thjeshtë, sepse ka vetëm disa simbole të pranishëm. Por është mjaft komplekse.

Këto pesë terma, të gjithë të lidhur me njëri -tjetrin përmes atyre që ne i quajmë ekuacionet e fushës së Ajnshtajnit, janë të mjaftueshme për të lidhur gjeometrinë e hapësirës -kohës me të gjithë materien dhe energjinë brenda saj: shenja dalluese e relativitetit të përgjithshëm.