Mbetjet e ADN-së gjenden në fosil të breshkës 6 milionë vjeçare

foto

A view shows fossil cells, in Bogota, Colombia, in this image taken on 2022. Edwin Cadena/via REUTERS

Mbetjet e ADN-së janë zbuluar në mbetjet e fosilizuara që datojnë 6 milionë vjet më parë të një breshke deti të lidhur ngushtë me breshkat e sotme Kemp’s ridley dhe ulliri ridley, duke shënuar një nga rastet e rralla kur materiali gjenetik është identifikuar në një kohë kaq të lashtë. fosilet e një vertebrori, thanë studiuesit të enjten.

foto

Studiuesit thanë se disa qeliza kockore, të quajtura osteocite, u ruajtën në mënyrë të shkëlqyer në fosilin, i cili u gërmua përgjatë bregut të Karaibeve të Panamasë në vitin 2015. Fosili është i pjesshëm, me një karapace relativisht të plotë – guaska e breshkës – por jo pjesa tjetër e skeletit. Breshka do të kishte qenë rreth një këmbë (30 cm) e gjatë kur ishte gjallë, thanë ata.

foto

Në disa prej osteociteve, bërthamat e qelizave u ruajtën dhe reaguan ndaj një zgjidhjeje kimike që i lejoi studiuesit të dallonin praninë e mbetjeve të ADN-së, molekulës që mbart informacionin gjenetik për zhvillimin dhe funksionimin e një organizmi, tha paleontologu Edwin Cadena, autori kryesor. të studimit të botuar në Journal of Vertebrate Paleontology.

“Dua të theksoj se ne nuk ekstraktuam ADN-në, ne ishim në gjendje të njihnim vetëm praninë e gjurmëve të ADN-së në bërthama,” shtoi Cadena, nga Universidad del Rosario në Bogota dhe Instituti i Kërkimeve Tropikale Smithsonian.

ADN-ja është mjaft e prishshme, megjithëse në kushtet e duhura është ruajtur në disa mbetje antike. Studiuesit vitin e kaluar raportuan zbulimin e ADN-së nga kafshët, bimët dhe mikrobet që datojnë rreth 2 milionë vjet më parë nga sedimenti në pikën më të largët veriore të Grenlandës.

Cadena tha se të vetmet fosile vertebrore më të vjetra se breshka e përshkruar rishtazi që janë gjetur me mbetje të ngjashme të ADN-së ishin të dy dinosaurëve – Tyrannosaurus, i cili jetoi rreth 66 milion vjet më parë dhe Brachylophosaurus, i cili jetoi rreth 78 milion vjet më parë. Cadena tha se mbetjet e ADN-së janë raportuar gjithashtu në insekte që datojnë dhjetëra miliona vjet më parë.

Breshka është nga e njëjta gjini – Lepidochelys – si dy nga shtatë llojet e gjalla të breshkave të detit në botë – breshka e detit Kemp’s, breshka detare më e vogël në botë dhe breshka e ullirit, tha Cadena. Ridley i Kemp-it, me një kokë në formë trekëndore dhe një sqep pak të mbërthyer, gjendet kryesisht në Gjirin e Meksikës. Ridley i ullirit, i cili ngjan shumë me ridley të Kemp-it, ka një shpërndarje më të madhe, që gjendet kryesisht në rajonet tropikale të oqeanit Paqësor, Indian dhe Atlantik.

Fosili përfaqëson anëtarin më të vjetër të njohur të Lepidochelys dhe ndihmon për të hedhur dritë mbi historinë e evolucionit të kuptuar keq të kësaj gjinie, thanë studiuesit. Ata nuk e identifikuan atë sipas specieve sepse mbetjet ishin shumë të paplota, tha Cadena.

“Çdo fosil, çdo vend fosil ka kushte specifike të ruajtjes që në disa raste mund të kenë favorizuar ruajtjen e mbetjeve origjinale biomolekulare si proteinat dhe ADN-në”, tha Cadena.

“Ndoshta në të ardhmen dhe me më shumë studime të këtij lloji, ne mund të jemi në gjendje në një moment të renditim pjesë shumë të vogla të ADN-së dhe të nxjerrim përfundime rreth të afërmve të tyre të afërt ose ta përfshijmë atë informacion në një studim më të gjerë evolucionar molekular,” shtoi Cadena.