Mbetjet e lashta të gjetura në Indonezi i përkasin një prejardhjeje njerëzore të zhdukur

foto

Një grua e varrosur 7,200 vjet më parë në atë që tani është Indonezia i përkiste një prejardhje njerëzore të panjohur më parë që nuk ekziston më, zbulon një analizë e re gjenetike.

Gjenomi i gruas së lashtë zbuloi gjithashtu se ajo ishte një e afërm e largët e australianëve dhe melanezianëve të sotëm aborigjenë, ose njerëzve indigjenë në ishujt e Guinesë së Re dhe Paqësorit perëndimor, paraardhësit e të cilëve ishin njerëzit e parë që arritën në Oqeani, zbuluan studiuesit.

Ashtu si Australianët Aborigjenë dhe Guineanët e Re, gruaja kishte një pjesë të konsiderueshme të ADN -së nga një specie njerëzore arkaike e njohur si Denisovans, zbuluan studiuesit. Kjo është në kontrast të fortë me gjahtarët-grumbulluesit e tjerë të lashtë nga Azia Juglindore, si në Laos dhe Malajzi, të cilët nuk kanë shumë prejardhje Denisovan, tha bashkë-udhëheqësi i studimit Cosimo Posth, një profesor në Qendrën Senckenberg për Evolucionin Njerëzor dhe Palaeoenvironment në Universiteti i Tübingen në Gjermani.

Këto zbulime gjenetike sugjerojnë se Indonezia dhe ishujt përreth, një zonë e njohur si Wallacea, ishte “me të vërtetë pika e takimit për ngjarjen kryesore të përzierjes [së çiftëzimit] midis Denisovanëve dhe njerëzve modernë në udhëtimin e tyre fillestar në Oqeani”, tha Posth për Live Science në një email

Studiuesit kanë qenë prej kohësh të interesuar për Wallacea. It’sshtë vlerësuar se njerëzit e lashtë udhëtuan nëpër Wallacea të paktën 50,000 vjet më parë (ndoshta edhe para 65,000 vjet më parë) para se të arrinin në Australi dhe ishujt përreth saj.

Studiuesit gjetën varrimin e gruas misterioze në shpellën Leang Panninge në ishullin indonezian Sulawesi në 2015. “Ky ishte një zbulim emocionues, pasi ishte hera e parë që një grup relativisht i plotë i mbetjeve skeletore njerëzore ishte gjetur në lidhje me artefaktet e” Kultura Toaleane, gjahtarë-grumbullues enigmatikë që banuan në gadishullin jugperëndimor të Sulawesi midis rreth 8,000 deri në 1.500 vjet më parë, ”tha studiuesi i studimit Adam Brumm, profesor i arkeologjisë në Universitetin Griffith në Australi, në një email.

Për të mësuar më shumë për këtë grua – e cila vdiq në moshën 18 vjeç, zbuloi një analizë anatomike – studiuesit studiuan ADN -në e saj të lashtë, e cila ishte ruajtur ende në kockën e veshit të saj të brendshëm. “Kjo është një arritje e madhe teknologjike, pasi të gjithë e dimë se ADN -ja e lashtë nuk ruhet mirë në rajonet tropikale,” tha Serena Tucci, një asistente profesore e antropologjisë në Universitetin Yale dhe studiuese kryesore e laboratorit të Gjenomikës Evolucionare të Njeriut atje, e cila nuk ishte e përfshirë në studimin e ri. “Vetëm disa vjet më parë ne as nuk e imagjinonim se kjo mund të ishte e realizueshme.”

Analiza shënoi herën e parë që studiuesit kanë studiuar një gjenom të lashtë njerëzor në Wallacea, shtuan studiuesit.

Gjenomi i gruas tregoi se ajo ishte po aq e lidhur me australianët aborigjenë dhe papuanëve të sotëm, tha Posth. “Sidoqoftë, prejardhja e saj e veçantë u nda nga këto popullata në një moment të hershëm të kohës,” vuri në dukje Brumm.

Për më tepër, prejardhja e kësaj gruaje nuk duket se ekziston sot, duke e bërë atë një “prejardhje divergjente njerëzore të panjohur më parë”, shkruan studiuesit në studim. Me fjalë të tjera, kjo grua e lashtë Toaleane ka një gjenom “që është ndryshe nga ai i çdo populli apo grupi modern që njihet nga e kaluara e lashtë,” tha Brumm.

Si të tillë, studiuesit nuk gjetën asnjë dëshmi se njerëzit modernë të Sulawesi rrjedhin nga gjahtarët-mbledhësit Toalean, të paktën bazuar në gjenomin e kësaj gruaje.

Ndoshta kjo grua Toaleane mbante një prejardhje vendase nga njerëzit e lashtë që jetonin në Sulawesi para se Australia dhe ishujt e saj përreth të ishin të populluar, thanë studiuesit.

Në përgjithësi, studimi është “shumë emocionues dhe tërheqës”, tha Tucci për Live Science në një email.

“Ne po mësojmë se kishte një popullsi të panjohur më parë që migroi në të gjithë këtë rajon, ndoshta në të njëjtën kohë me paraardhësit e popullsive të sotme në Papua ose Australi,” tha ajo. Edhe pse prejardhja e kësaj gruaje u zhduk, “të gjitha këto popullata bashkëjetuan deri relativisht kohët e fundit, gjë që hap shumë pyetje në lidhje me ndërveprimet e popullatës nga një perspektivë gjenetike, por edhe nga ajo kulturore,” tha Tucci.