SpaceX ndaloi lëshimet e Starlink për t’u vendosur lazer satelitëve të saj të internetit

foto

SpaceX nuk ka lëshuar asnjë satelit të internetit Starlink që nga qershori. Rezulton se është sepse kompania ka shtuar “lazer” në anijen.

Që kur u nis për herë të fundit një grup satelitësh Starlink në orbitën e ulët të Tokës më 30 qershor, SpaceX ka qenë i qetë në lidhje me atë që do të ndodhë më pas me plejadën. Me lëshimet e Starlink që ndodhin shpesh në gjysmën e parë të 2021, kjo pauzë ngriti pyetje. Të martën (24 gusht), në Simpoziumin e 36 -të vjetor të Hapësirës këtu, Presidenti dhe shefja e operacionit e SpaceX Gwynne Shotwell shpjegoi pushimin.

“Ne po fluturojmë një numër terminalesh lazer tani në hapësirë,” tha Shotwell, duke shtuar se SpaceX tani po punon për të integruar lazerët në të gjithë satelitët e saj Starlink.

“Kjo është arsyeja pse ne kemi luftuar për gjashtë ose tetë javë – ne donim që grupi tjetër të kishte terminale lazer mbi to,” tha Shotwell.

Këto terminale lazer, ose lidhje kryq lazer, iu shtuan një grupi satelitësh Starlink në janar 2021. Këto lidhje u lejojnë satelitëve të transferojnë informacione tek njëri -tjetri dhe të komunikojnë edhe në mënyra të tjera.

Me këtë teknologji, SpaceX shpreson që stacionet tokësore në Tokë të mos jenë të nevojshme me çdo grup satelitësh si pjesë e plejadës. Bërja e këtij ndryshimi mund të lejojë që mbulimi i internetit satelitor të arrijë në zonat ku stacionet tokësore nuk mund të ndërtohen, shpjegoi Shotwell.

Qetësia e lëshimit të kohëve të fundit nuk do të zgjasë shumë, megjithatë. SpaceX synon të fillojë ngritjen e satelitëve Starlink përsëri në afërsisht tre javë, tha Shotwell në konferencë.

SpaceX vazhdon të rritet plejada e saj Starlink, për të cilën kompania shpreson se do të jetë në gjendje të ofrojë shërbim të internetit për njerëzit në të gjithë globin, madje edhe në zona të largëta që aktualisht nuk kanë internet të besueshëm.

Aktualisht janë mbi 1,600 satelitë Starlink në orbitë, dhe ky numër do të vazhdojë të rritet; SpaceX ka paraqitur dokumente për deri në 42,000 satelitë për plejadën. Por kompania po mendon në mënyrë aktive për mënyrat për të parandaluar përplasjet dhe për të minimizuar rreziqet në orbitë, tha Shotwell.

“Gjëja më e keqe në botë është të kesh një përplasje,” tha Shotwell të martën, duke shtuar se Starlink përdor teknologji autonome për shmangien e përplasjeve.