Së shpejti kompjuterat kuantikë do jenë sa telefoni juaj

foto

Një kompjuter kuantik aq i vogël sa të ulet në tryezën tuaj – ose të jetë i ngulitur në një satelit, makinë apo edhe një celular – nuk është më një ëndërr. Makinat e para të tilla në fakt po fillojnë të dërgohen tek klientët e hershëm, falë përparimeve në kubitë të krijuar duke përdorur diamante sintetikë.

Teknologjia mori një votëbesimi nga investitorët sot, pasi startupi 2 -vjeçar i fshehtë Quantum Brilliance ngriti një fond financimi prej gati 10 milionë dollarësh nga një konsorcium investitorësh të udhëhequr nga Main Sequence Ventures dhe themeluesit e QxBranch, kompanisë australiane të shërbimeve kuantike fituar nga Rigetti.

Financimi do të shpejtojë komercializimin e teknologjisë, për të cilën Andrew Horsley, CEO i startupit australo-gjerman, thotë se mund të ndryshojë në mënyrë dramatike mënyrën e përdorimit të llogaritjes kuantike.

“Isshtë thjeshtimi i kompjuterit kuantik dhe shndërrimi i tij në diçka që mund të ulet në një raft serveri të zakonshëm pranë kompjuterëve klasikë. Shumica e kompjuterëve kuantikë janë sisteme kryesore gjigande; këto përfundimisht do të jenë mjaft të vogla për t’u futur në pajisjet mobile, “tha Horsley për Sifted. “Potenciali i miniaturizimit është i madh.”

Kështu është vëllimi i kompjuterëve kuantikë që mund të krijohen duke përdorur këtë teknikë.

“Ne po mendojmë për vëllimet në miliona, jo mijëra për të cilat njerëzit flasin me kompjuterë kuantikë të bazuar në superpërçueshmëri,” tha Marcus Doherty, zyrtari kryesor i shkencës.

Quantum Brilliance e dorëzoi sistemin e saj të parë në Pawsey Supercomputing Center në Australi në fillim të këtij viti dhe ka filluar të dërgojë tek klientët e tjerë tregtarë.

Quantum Brilliance po zhvillon kompjuterë kuantikë të bazuar në diamante sintetikë, të cilëve nuk u duhen temperatura afër zero absolute ose sisteme komplekse lazer për të funksionuar. Shtë në kontrast të plotë me sistemet kuantike superpërcjellëse të zhvilluara nga kompani të mëdha si Google, IBM dhe Rigetti të cilat kanë nevojë për sisteme ftohëse të mëdha dhe të etura për energji për t’i mbajtur ato në një temperaturë më të ftohtë se hapësira ndëryjore.

Sistemet e llogaritjes së joneve të bllokuar, të tilla si ato të krijuara nga Honeywell dhe IonQ, kanë potencialin të jenë më të vegjël, por edhe kompjuteri më i vogël i tillë, i zbuluar nga një ekip kërkimor nga Universiteti i Innsbruck këtë verë, ishte madhësia e dy rafteve të serverëve.

Në të kundërt, sistemi Quantum Brilliance është madhësia e një kuti dreke.

Cilësia e kubiteve me bazë diamanti është diku midis asaj të kubitëve superpërcjellës dhe kubitëve të joneve të bllokuar.

“Middleshtë në mes të paketës për performancën,” tha Doherty për Sifted. Shpejtësitë e portës janë më të ngadalta sesa për kubitët superpërcjellës, por më të shpejtë se jonet e bllokuara. Koherenca e kubitëve të diamantit është më e ulët se ajo e joneve të bllokuar. Avantazhi i madh, megjithatë, është të jesh në gjendje të punosh në temperaturën e dhomës.

Përshpejtuesit kuantikë Quantum Brilliance kanë vetëm dy kubit për momentin, pak në krahasim me sistemet 72-kubit që Google ka zhvilluar. Horsley tha, megjithatë, se kompania mund të arrijë 50 kubit deri në vitin 2025.

Kubitet me bazë diamanti krijohen duke përdorur diamante me një defekt specifik-një atom karboni i grilës së diamantit zëvendësohet nga një atom azoti, me një hendek të mbetur pranë tij. Hendeku, ose vendi i lirë, ngarkohet negativisht dhe sillet si një jon i bllokuar. Kjo mund të manipulohet në një qubit kur ndizet me një lazer të gjelbër. (Diamantet sintetikë janë duke u zhvilluar për qëllime të ndryshme të teknologjisë së lartë si kjo.)

Kubitët me bazë diamanti ishin një ide kryesore në llogaritjen kuantike deri në vitin 2014, thotë Doherty, por përparimi u ndal sepse doli e vështirë të krijoheshin diamante sintetikë me saktësi të mjaftueshme për ta bërë sistemin të funksionueshëm. Përparimi i bashkëthemeluesve Quantum Brilliance po zhvillonte një teknikë të re të fabrikimit që lejon saktësi më të madhe. Fillimi blen diamante sintetikë nga Element 6, filiali i diamantit sintetik të De Beers, dhe pastaj kryen pjesën përfundimtare të procesit të fabrikimit në shtëpi.