McLaren Applied zbulon rrugën drejt suksesit të Teslës në industrinë e automjeteve elektrike

foto

McLaren ka qenë vazhdimisht në avantazhin e teknologjisë gjatë gjithë historisë së saj si kompani. Që nga koha e saj në Formula 1 deri në punën e saj në inxhinierinë e automobilave, ajo ka qenë një lider në teknologjinë e automobilave. Tani, ish krahu i teknologjisë i kompanisë ka ndarë planin e tij për të pushtuar industrinë e EV në një intervistë me Forbes.

foto

McLaren Applied ishte seksioni i biznesit të McLaren që mori risitë nga pista dhe hipermakinat e saj konsumatore dhe u përpoq t’i përdorte ato në biznese të tjera. Kjo rezultoi që marka të përfshihej në inxhinierinë e gjithçkaje, nga biçikletat deri te pajisjet mjekësore. Por pas blerjes së biznesit nga Greybull Capital, misioni i tij është bërë më i saktë; komunikimet e të dhënave dhe inxhinieria brenda automjeteve të zakonshme.

foto

Siç zbulohet në raportin nga Forbes, puna e inxhinierisë së automobilave të McLaren Applied tani përqendrohet në furnizimin e pjesëve për prodhuesit e tjerë të automjeteve, veçanërisht invertorët për automjetet elektrike. Dhe këtu është vendi ku biznesi tashmë i pavarur shpreson të pushtojë liderin aktual të EV, Tesla.

Siç përshkruhet nga Stephen Lambert i McLaren Applied, Shefi i Elektrifikimit, kompania e sheh elektrifikimin si të ndodh në valë të shumëfishta. Vala e parë ishte prezantimi i Tesla Roadster nga Elon Musk dhe ne tani e gjejmë veten brenda valës së dytë të elektrifikimit, përhapjes masive. Prodhuesit e automjeteve në mbarë botën po përpiqen të sjellin sa më shumë oferta në tregun e ri që të jetë e mundur pasi një numër gjithnjë në rritje i konsumatorëve zgjedhin të elektrizojnë lëvizshmërinë e tyre.

Por aty ku McLaren është fokusuar është ajo që ata e quajnë vala e tretë dhe e katërt e elektrifikimit. Vala e tretë do të jetë ajo e fokusuar në efikasitetin e EV. Cili prodhues automjetesh mund të shkojë më larg me baterinë më të vogël dhe të arrijë kështu marzhet më të mira të fitimit? Dhe këtu është vendi ku McLaren prezanton produktin e saj, inverterin e tij IPG5 EV.

“Inverter është me të vërtetë zemra e përvojës së shoferit,” thotë Lambert në një koment për Forbes. Inverteri është drejtpërdrejt përgjegjës për marrjen e energjisë nga bateria dhe drejtimin e saj te motorët e një EV, duke lejuar kontrollin e saktë (ose të pasaktë) të motorit si drejtues. Lambert shpjegon se kjo është arsyeja pse kaq shumë duket se preferojnë përvojën e drejtimit të Porsche Taycan mbi produktet alternative të Tesla.

Inverteri i McLaren është mjaft i jashtëzakonshëm. Jo vetëm që kompania pretendon se është inverteri më i dendur në treg, por falë dizajnit të tij të pronarit, përputhshmërisë së tij me arkitekturën 800 volt dhe përdorimit të karabit të silikonit, ai është në gjendje të arrijë nivele të pashembullta të performancës dhe efikasiteti.

Kjo ushqehet me atë që McLaren beson se do të jetë vala e katërt e elektrifikimit, përvoja e drejtimit të automjeteve elektrike.

Ndërsa tregu i automjeteve elektrike vazhdon të rritet, konsumatorët do të kërkojnë më shumë mënyra për të zgjedhur midis automjeteve. Nëpërmjet zgjedhjeve të pjesëve si inverteri, McLaren beson se përvoja e drejtimit të automjeteve të ndryshme elektrike do të bëhet në mënyrë dramatike e ndryshme. Dhe ndërsa firma inxhinierike britanike vazhdon të ndihmojë partnerët e saj të prodhuesve të automjeteve luksoze, ajo beson se mund të vazhdojë të ofrojë produkte “të mposhtur Tesla”.

McLaren Applied ka punuar me Porsche, Formula E dhe Extreme E në prezantimin dhe testimin e produkteve të saj në vitet e fundit, por shpreson të punojë me partnerë të tjerë të motorsportit dhe prodhues të automjeteve në vitet e ardhshme. Por nëse shpreson të rrëzojë nga froni njerëz si Tesla, ka mjaft kodër për t’u ngjitur.