NASA cakton një datë të re për misionin e saj Artemis I në Hënë

foto

NASA tani pret të nisë testin e saj të fluturimit Artemis I pa ekuipazh në shkurt 2022, me dritaren e ngritjes që në 12 shkurt. Agjencia hapësinore kishte planifikuar fillimisht për një fluturim provë në nëntor 2021, por, mirë, ka qenë i tillë një vit.

Kapsula Orion është vendosur në majë të raketës Space Launch System dhe shpërthimi tani varet nga rezultatet e testimit. Testi më i rëndësishëm është me sa duket prova e veshjes së lagësht, kur ekuipazhi i Artemis I do të përpiqet të ngarkojë dhe shkarkojë shtytësit javë përpara nisjes. NASA nuk do të caktojë një datë të saktë të nisjes deri pas një prove të suksesshme – kështu që po, ajo datë mund të rrëshqasë.

Qëllimi përfundimtar është që të bëhen uljet e para me ekuipazh në vitin 2024.