‘Mini-Neptuni’ i sapo zbuluar mund të ketë një oqean ose një atmosferë

foto

Një mini-planet i largët i sapo zbuluar i Neptunit mund të zotërojë atmosferën e tij, oqeanin ose një kombinim të të dyjave, edhe nëse ato nuk zgjasin shumë. Planeti ekstradiellor, ose ekzoplaneti, i emërtuar HD-2047496 b, i vendosur rreth 77 vite dritë nga Toka, u zbuloi astronomëve karakteristikat e tij teksa kalonte fytyrën e yllit të tij mëmë.

foto

Zbulimi mund t’i ndihmojë shkencëtarët të kuptojnë më mirë se si evoluojnë sistemet planetare dhe pse ka mungesë të botëve të madhësisë së Neptunit afër yjeve të tyre mëmë në Rrugën e Qumështit.

Ekipi i shkencëtarëve planetarë nga e gjithë bota ishte në gjendje të karakterizonte tiparet e ekzoplanetit ndërsa analizonte të dhënat nga ylli i tij të mbledhura nga Kërkuesi i Planetit me shpejtësi radiale me saktësi të lartë (HARPS). Ata e kombinuan këtë me të dhënat nga Satelliti Transiting Exoplanet Survey (TESS) i cili zbuloi shkëlqimin dhe gjatësitë e valëve të dritës nga ylli, HD-207496 duke zbuluar karakteristikat e ekzoplanetit teksa kalonte ose kalonte fytyrën e tij.

Astronomët ishin në gjendje të përcaktojnë HD-2047496-b, i cili ka emrin alternativ TOI-1099 b, ka një gjerësi 2.25 herë më të madhe se ajo e Tokës, ndërsa masa e saj është rreth 6.1 herë më e madhe se ajo e planetit tonë. Kjo do të thotë se ekzoplaneti është më pak i dendur se Toka, duke bërë që ekipi ta kategorizojë atë si një “mini-Neptun” —  një planet më pak masiv se Neptuni, por që ende i ngjan gjigantit të akullit të sistemit diellor.

Ekipi ishte gjithashtu në gjendje të llogariste se HD-2047496-b rrotullohet rreth yllit të tij në vetëm 6.4 ditë tokësore në një distancë prej vetëm 5.8 milion milje (9.4 milion kilometra). Por, jo gjithçka rreth kësaj bote të sapo zbuluar është kaq e sigurt.

HD-2047496-b ka të ngjarë të ketë një bërthamë shkëmbore të mbuluar kryesisht me ujë ose gaz, por ekipi aktualisht nuk e di se cili, ose nëse i ka vërtet të dyja. Modelet e planetit nuk i afruan ato me përcaktimin e specifikave të ekzoplanetit, por përkundrazi theksuan faktin se ai mund të jetë i pasur me ujë, me gaz ose të dyja. Por cilado qoftë natyra e materialit që mbulon bërthamën shkëmbore të HD-2047496-b, situata ka të ngjarë të jetë e përkohshme.

Edhe pse ylli i tij pritës HD-2047496 është vetëm rreth 80% e masës së diellit dhe 79% e gjerësisë së yllit tonë, ai është ende mjaft i madh që graviteti i tij të heqë ekzoplanetin nga atmosfera e tij e hidrogjenit dhe heliumit, sugjeroi modeli i ekipit. .

Shumica e planetëve të ngjashëm me Neptunin që rrotullohen rreth yjeve në distanca kaq të afërta do të kishin hequr atmosferën e tyre dhe oqeanet e tyre do të ishin zbehur, me këtë që është një nga shpjegimet e sugjeruara për faktin se botë të ngjashme me Neptunin rrallë gjenden afër yjeve të tyre, një problem i quajtur “Shkretëtira e nxehtë e Neptunit”. Planetët me madhësinë e Neptunit ose nën madhësinë e Neptunit reduktohen kështu në madhësi në bërthama shkëmbore që korrespondojnë me të ashtuquajturat ekzoplanete super-Tokë.

foto

HD-2047496-b mund t’i ketë shpëtuar këtij fati sepse ylli i tij është rreth 520 milionë vjet i vjetër, që do të thotë se sistemi ku banon është relativisht i ri, veçanërisht në krahasim me sistemin tonë diellor 4.6 miliardë vjeçar. Prandaj, ylli mund të mos kishte pasur ende kohë për të zhveshur plotësisht atmosferën e planetit.

Astronomët llogaritin se nëse atmosfera e planetit nuk është zhveshur, duke e lënë atë vetëm me një mbulesë oqeani, atëherë ai duhet të hiqet brenda 500 milionë viteve të ardhshme. Kjo do ta lërë HD-2047496-b ose si një bërthamë shkëmbore të mbuluar nga oqeanet, ose një bërthamë planetare plotësisht të zhveshur nëse aktualisht nuk ka një përzierje të oqeanit dhe atmosferës.

Ekipi favorizon një shpjegim për planetin që e sheh atë të mbuluar nga një përzierje e atmosferës dhe oqeanit dhe jo thjesht nga një oqean ose thjesht një atmosferë, por shtoi se hetimi i mëtejshëm i kësaj bote është i nevojshëm për të përcaktuar përbërjen e tij.

“Vëzhgimet e mëtejshme të atmosferës së saj të mundshme dhe/ose shkallës së humbjes në masë do të na lejojnë të bëjmë dallimin midis këtyre dy hipotezave,” shkruajnë autorët. “Vëzhgime të tilla do të përcaktojnë nëse planeti mbetet mbi hendekun e rrezes ose nëse do të tkurret dhe do të jetë nën hendekun.”