Misionet e NASA-s me ekuipazh Artemis kanë bërë progres në misionet në Hënë

foto

NASA dhe partnerët e saj në të gjithë vendin po vazhdojnë të bëjnë përparim në misionet Artemis me ekuipazh me pajisje për raketat e Sistemit të Nisjes Hapësinore të NASA-s (SLS) për Artemis II, III dhe IV tashmë në faza të ndryshme të prodhimit, montimit dhe testimit.

foto

SLS u dëshmua të ishte raketa më e fuqishme në botë, kur dy përforcuesit e saj të ngurtë të raketave dhe katër motorët RS-25 prodhuan më shumë se 8.8 milionë paund shtytje në ngritje për të dërguar anijen kozmike të NASA-s Orion përtej Hënës dhe përsëri në Artemis I. Të dhënat nga e para fluturimi i SLS po i ndihmon inxhinierët të krijojnë besim në sistemet e raketës për të fluturuar në mënyrë të sigurtë ekuipazhin në misionet e ardhshme hënore.

foto

“Fuqia që ofron raketa e Sistemit të Nisjes Hapësinore të NASA-s do t’u mundësojë astronautëve të eksplorojnë më tej në sistemin tonë diellor se kurrë më parë dhe të zbulojnë më shumë rreth Hënës, Marsit dhe më gjerë,” tha John Honeycutt, menaxher i programit SLS në Qendrën e Fluturimeve Hapësinore të NASA-s Marshall në Huntsville, Alabama. “NASA është në prag të epokës së re të zbulimit të hapësirës së thellë dhe ekipi SLS dhe partnerët tanë janë më të përqendruar se kurrë për të prodhuar dhe prodhuar raketa SLS për misionet Artemis që do të vendosin çizme në Hënë për dekadat e ardhshme.”

Ashtu si Artemis I, raketat SLS që do të fuqizojnë misionet Artemis II dhe III në Hënë do të përdorin konfigurimin e Bllokut 1 me fazën e përkohshme të shtytjes kriogjenike (ICPS). Duke filluar me Artemis IV, raketa SLS do të evoluojë në një konfigurim më të fuqishëm të quajtur Blloku 1B, i cili zëvendëson ICPS me fazën e sipërme më dinamike të eksplorimit (EUS) për shtytje në hapësirë për të dërguar ekuipazhin dhe ngarkesat e mëdha në Hënë.

NASA dhe Boeing, kontraktori kryesor për fazën thelbësore të SLS, po prodhojnë skenat 212 këmbë të larta për Artemis II, III dhe IV në objektin e Asamblesë së NASA-s në Michoud në New Orleans. Faza kryesore e Artemis II është në montimin përfundimtar. Pasi seksioni i motorit të bashkohet me katër elementët e tjerë për fazën thelbësore Artemis II në Michoud, ekipet do të heqin dhe instalojnë secilin nga katër motorët RS-25 në skenë dhe më pas do ta përgatisin atë për dorëzim në Qendrën Hapësinore Kennedy të NASA-s në Florida. Teknikët po përgatiten njëkohësisht për montimin e skenës bazë dhe aktivitetet e pajisjes për raketën Artemis III të Hënës – seksioni i motorit për Artemis II iu dorëzua Kenedit në dhjetor 2022. Së bashku, ekipet në Michoud po vazhdojnë të gjitha aktivitetet e prodhimit dhe prodhimit të fazës kryesore për të pesë elementet kryesore të skenës thelbësore për Artemisin III dhe IV.

“Michoud po gumëzhin me aktivitet ndërsa ekipet punojnë në faza të shumta thelbësore të SLS për tre misione të ndryshme Artemis, si dhe saldimet fillestare për Eksplorimin Upper Stage (EUS) për fluturimin e katërt SLS,” tha Lonnie Dutreix, drejtore e objektit të Kuvendit Michoud të NASA-s. . “Kudo që të shikoni, shihni pajisje raketash që do të fuqizojnë misionet për të dërguar gruan e parë dhe personin e parë me ngjyrë në Hënë.”

Në Misisipi, në Qendrën Hapësinore Stennis të NASA-s pranë Bay St. do të fuqizojë fluturimin e katërt të raketës. Aerojet Rocketdyne po përgatitet gjithashtu për një seri testesh të motorit RS-25 për motorët që do të përdoren duke filluar me Artemis V.

ICPS, i mundësuar nga një motor i vetëm RL10, siguron shtytje në hapësirë për t’i dhënë Orionit shtytjen e madhe që i nevojitet për të fluturuar përtej Hënës. Aktualisht, skena për Artemis II është në montimin përfundimtar në Instalimin e Integrimit Horizontal në objektet e kontraktorëve Boeing dhe United Launch Alliance (ULA) në Florida. Ndërkohë, ULA po përfundon operacionet e prodhimit në ICPS për Artemis III në objektin e saj në Decatur, Alabama, ku do t’i nënshtrohet një kontrolli testimi me presion të lartë këtë pranverë.

Dy përforcuesit e raketave të ngurta me pesë segmente ofrojnë më shumë se 75% të shtytjes në nisje për SLS dhe prodhohen nga kontraktori i përforcuesit plumb Northrop Grumman. Të 10 segmentet e motorëve përforcues për Artemis II dhe Artemis III janë përfunduar dhe janë në pritje të dërgesës në Kennedy, ku puna në montimet e përparme dhe të pasme është aktualisht në progres. Prodhimi përforcues për misionin Artemis IV është duke u zhvilluar në objektin Northrop Grumman në Utah.

Të dy përshtatësit SLS – përshtatësi i fazës së mjetit lëshues në formë koni (LVSA) dhe përshtatësi i fazës Orion (OSA) – janë ndërtuar dhe prodhuar plotësisht në Marshall. Përshtatësit shërbejnë si pika kyçe jetësore në raketën SLS. Me kompletimin e Artemis II LVSA, ekipet po përqendrojnë përpjekjet në LVSA për Artemis III. OSA-të për Artemis II dhe III kanë përfunduar lyerjen dhe janë duke u përgatitur për instalimin përfundimtar të harduerit.

Duke filluar me konfigurimin e Bllokut 1B, faza e përkohshme e shtytjes kriogjenike, përshtatësi i fazës së mjetit lëshues dhe përshtatësi i fazës Orion zëvendësohen nga Eksplorimi Upper Stage dhe interstage, që përfshin përshtatësin universal të skenës (SHBA). Dynetics dhe Beyond Gravity, kontraktorët kryesorë për përshtatësin, po finalizojnë një artikull testimi në shkallë të plotë të SHBA-së në objektet në Decatur, Alabama.

Me Artemis, NASA do të zbarkojë gruan e parë dhe personin e parë me ngjyrë në sipërfaqen hënore dhe do të krijojë eksplorim afatgjatë në Hënë në përgatitje për misionet njerëzore në Mars. SLS dhe anija kozmike Orion e NASA-s, së bashku me sistemin e uljes njerëzore dhe Gateway në orbitë rreth Hënës, janë themeli i NASA-s për eksplorimin e thellë të hapësirës.