Misioni i ardhshëm hapësinor Axiom për të përfshirë një grua komandant dhe dy astronautë sauditë

foto

Misioni i dytë i Axiom Space në Stacionin Ndërkombëtar të Hapësirës ka zyrtarisht një ekuipazh. Katër astronautë do të shkojnë në ISS gjatë një nisjeje të planifikuar për këtë pranverë dhe ekuipazhi i saposanksionuar do të ketë një komandant grua dhe dy specialistë sauditë të misionit.

foto

Ky ekuipazh do të jetë përveç Axiom Mission 2, ose Ax-2, që është misioni i dytë i kompanisë private hapësinore në Stacionin Ndërkombëtar të Hapësirës. Peggy Whitson, e cila është Drejtoresha e Human Space Flight në Axiom Space dhe një ish-astronaut i NASA-s, do të shërbejë si komandant Ax-2. Ali Algarni dhe Rayyanah Barnawi, dy astronautë sauditë, do të shërbejnë si specialistë të misionit dhe do t’i bashkohen misionit nëpërmjet një marrëveshjeje midis Axiom Space dhe Arabisë Saudite. Ekipi plotësohet nga piloti John Shoffner, i cili bleu një biletë për në hapësirë përmes kompanisë në vitin 2021.

foto

“Jam i nderuar që po kthehem në stacion për herë të katërt, duke udhëhequr këtë ekuipazh të talentuar Ax-2 në misionin e tyre të parë”, tha Whitson në një deklaratë. “Ky është një ekip i fortë dhe koheziv i vendosur për të kryer kërkime domethënëse shkencore në hapësirë dhe për të frymëzuar një brez të ri në lidhje me përfitimet e mikrogravitetit. Është një dëshmi e fuqisë së shkencës dhe zbulimit për të bashkuar dhe ndërtuar bashkëpunimin ndërkombëtar.”

Ekipi do të hipë në një “SpaceX Dragon” në ISS në një nisje të planifikuar për pranverën e vitit 2023 nga Qendra Hapësinore Kennedy. Ekipi planifikon të kalojë 10 ditë në bordin e stacionit hapësinor për të kryer përpjekje të ndryshme shkencore, shtrirjeje dhe komerciale, dhe NASA thotë se ky mision do të jetë misioni i parë hapësinor privat që do të komandohet nga një grua. Algarni dhe Barnawi siguruan vendet e tyre kur Komisioni i Hapësirës Saudite dhe Axiom Space arritën një marrëveshje në shtator për të fluturuar astronautët në hapësirë përmes programit të parë të astronautëve të vendit.

Axiom Space më parë dërgoi një ekuipazh tërësisht privat në ISS pranverën e kaluar, por ndërlikimet nga një orar i mbushur me bllokime dhe mungesa e përvojës nga ekuipazhi tërësisht privat bëri që eksperimentet në bord zgjasin më shumë sesa pritej. Menjëherë pas kësaj, NASA njoftoi se do të përditësonte kërkesat për astronautët që shoqërojnë misionet private në hapësirë, duke përfshirë një kusht që misionet private tani duhet të drejtohen nga një ish-astronaut i NASA-s.

Përpjekjet e Axiom Space në Stacionin Ndërkombëtar të Hapësirës i paraprijnë përpjekjeve të kompanisë për të ndërtuar stacionin e saj hapësinor, të quajtur Axiom Station. Axiom Space planifikon të lidhë modulet e saj me ISS pas një nisjeje në vitin 2025, dhe përpara daljes në pension të stacionit hapësinor të trashëguar, kompania do t’i shkëpusë ato module dhe do të fillojë ndërtimin dhe orbitën e Stacionit Axiom.