Maxar nënshkruan marrëveshje me Umbra për qasje të drejtpërdrejtë në satelitët e imazhit të radarit

foto

Maxar ka nënshkruar një kontratë me startupin e imazheve satelitore Umbra për të marrë akses të dedikuar në konstelacionin e imazhit të radarit të kompanisë.

foto

Partneriteti do t’i lejojë Maxar-it të ngarkojë drejtpërdrejt satelitët e Umbra dhe të integrojë të dhënat e radarit me hapje sintetike (SAR) në portofolin e produkteve dhe shërbimeve të inteligjencës së Tokës, tha për SpaceNews Tony Frazier, kreu i inteligjencës Tokësore të sektorit publik Maxar.

foto

SAR është një formë e specializuar e sensorit në distancë që ka qenë në rritje të kërkesës që nga pushtimi i Ukrainës nga Rusia. Satelitët SAR mund të kapin imazhe gjatë natës, përmes mbulesës së reve, tymit dhe shiut – kushte që dëmtojnë satelitët optikë tradicionalë si ata të operuar nga Maxar.

Maxar ka marrëveshje me ofrues të palëve të treta SAR, duke përfshirë Capella Space dhe Iceye, por zgjodhi Umbra për një partneritet të dedikuar sepse SAR me rezolucion të lartë të kompanisë plotëson më mirë imazhet optike me rezolucion të lartë të Maxar, tha Frazier.

“Që nga fillimi i krizës në Ukrainë, ne kemi parë një kërkesë të lartë për aftësi me shumë burime,” tha ai. “Dhe veçanërisht një kërkesë për integrimin e SAR me rezolucion të lartë me aftësitë tona optike.”

Produktet e kombinuara optike-SAR do të jenë të disponueshme në tremujorin e dytë të 2023 dhe do të integrohen plotësisht deri në vitin 2024, tha Frazier. Marrëveshja me Umbra është joekskluzive dhe pritet të zgjasë për disa vite, tha ai. “Ne do të jemi në gjendje të ngarkojmë satelitët e tyre dhe të marrim të dhënat tek klientët tanë në afate të shpejta kohore.”

Umbra, me qendër në Santa Barbara, Kaliforni, ka pesë satelitë në orbitë. Sipas kontratës, Maxar do të ketë qasje të siguruar në dy satelitët e ardhshëm, satelitët gjashtë dhe shtatë. Umbra tha se planifikon të lëshojë gjithsej 24 satelitë.

Me seli në Westminster, Kolorado, Maxar operon katër satelitë të imazhit me rezolucion të lartë dhe është furnizuesi kryesor i imazheve satelitore komerciale për qeverinë e SHBA. Kompania u ble kohët e fundit nga një firmë e kapitalit privat dhe po përgatitet të lëshojë dy të parët nga gjashtë satelitët e planifikuar të imazhit optik me rezolucion të lartë WorldView Legion.

David Langan, bashkëthemeluesi dhe CEO i Umbra, tha se kompania e tij është “e emocionuar për partneritetin me Maxar dhe për t’u zgjedhur si partneri i tyre i parë i përkushtuar për qasje në SAR”.

Marrëveshja do të “energjizojë përdorimin komercial të SAR në mbarë botën dhe do të mbështesë ambiciet e Umbra për ndërtimin dhe rritjen e një rasti të fortë biznesi tregtar”, tha Gabe Dominocielo, bashkëthemelues dhe president i Umbra.

Umbra në të ardhmen planifikon të ofrojë sensorin e radiofrekuencës (RF) dhe do të përdorë satelitët e saj SAR për të skanuar në mënyrë pasive për aktivitetin RF.

Frazier tha se kompanitë “po bëjnë biseda rreth mënyrave për të integruar aftësitë e ardhshme dhe ne shohim shumë mundësi për të parë burime të shumta të të dhënave”.

Agjencitë e inteligjencës dhe komandat ushtarake kërkojnë gjithnjë e më shumë inteligjencë me shumë burime për të gjurmuar zhvillimet dhe tendencat në rajone të ndryshme të botës, tha ai, dhe “ata kanë nevojë për të dhënat, pavarësisht nëse është me diell apo me re mbi një vend”.