Misioni i Kinës në Hënë ktheu mostra të reja për ekzaminim

foto

Sigurisht, gjithçka është relative, por analiza tregon se materiali i bazaltit – mbetjet e ngurtësuara të rrjedhës së lavës – është vetëm dy miliardë vjet i vjetër.

Krahasoni këtë me mostrat e kthyera nga misionet e astronautëve Apollo. Ata ishin të gjithë mbi tre miliardë vjeç.

Gjetjet janë raportuar në revistën Science.

Misioni robotik Chang’e-5 i Kinës u dërgua në një vend në hënën pranë Oceanus Procellarum.

U zgjodh me kujdes për t’i shtuar shumës së njohurive të marra nga mostrat e mëparshme të kthimit – e fundit prej të cilave u krye nga një sondë sovjetike në 1976.

Xiaochao Che dhe kolegët në Qendrën Sensitive High Resolution Ion MicroProbe (SHRIMP) në Pekin drejtuan analizën e takimeve Chang’e-5, por punuan me një konsorcium të gjerë ndërkombëtar.

Të dhënat e moshës që ata kanë prodhuar janë tërheqëse sepse dëshmon se vullkanizmi vazhdoi në Hënë shumë kohë pasi dikush mund të kishte pritur që një trup kaq i vogël të ishte ftohur dhe të hiqte dorë nga aktiviteti.

Teoricienët tani do të mendojnë përmes ideve të reja se çfarë lloj burimi nxehtësie mund të ketë mbajtur sjelljen e fazës së vonë.

Nuk duket të jetë nxitur nga prishja e përqendruar radioaktive sepse mostrat Chang’e-5 nuk përmbajnë shumë elementë kimikë të lidhur me këtë efekt.

“Një nga opsionet e tjera që diskutojmë në gazetë është se Hëna ishte në gjendje të qëndronte aktive më gjatë për shkak të ndërveprimeve të saj orbitale me Tokën,” spekuloi Dr Katherine Joy, një bashkautore nga Universiteti i Mançesterit, MB.

“Ndoshta Hëna u lëkund para dhe prapa në orbitën e saj, duke rezultuar në atë që ne e quajmë ngrohje baticash. Pra, pak si Hëna gjeneron baticat e oqeanit në Tokë, mbase efekti gravitacional i Tokës mund të shtrihet dhe përkul Hënën për të gjeneruar shkrirjen e fërkimit “, tha ajo për BBC News.

Një rezultat vërtet i rëndësishëm nga studimi është mënyra se si ndihmon në kalibrimin e teknikës së numërimit të kratereve që përdoret për takimin e sipërfaqeve planetare.

Shkencëtarët supozojnë se sa më shumë kratere që shohin në një sipërfaqe, aq më i vjetër duhet të jetë ai terren; dhe gjithashtu, padyshim, në anën e kundërt: prania e shumë pak kratereve sugjeron një sipërfaqe që është shtruar ose rimodeluar kohët e fundit.

Por kjo teknikë duhet të ankorohet në disa data absolute që rrjedhin nga mostrat e matura, dhe për Hënën kronologjia nuk ishte e kufizuar mirë midis një dhe tre miliardë vjet më parë.

Materiali Chang’e-5 tani siguron një udhërrëfyes të saktë në mes të kësaj periudhe kohore.

Prof Brad Jolliff, nga Universiteti i Uashingtonit në St Louis, SHBA, është një tjetër bashkëautor në konsorcium. Ai tani shpreson se Kina do të dërgojë misionin e saj të ardhshëm të kthimit në një rajon në anën e largët të Hënës të quajtur Pellgu i Polit të Jugut Aitken.

Ky depresion i madh, rreth 2,500 km i gjerë dhe deri në 8 km i thellë, u krijua nga një goditës spektakolar shumë herët në historinë hënore.

“Nëse Chang’e-6 shkon në Polin e Jugut Aitken do të na japë moshën e pellgut më të vjetër të ndikimit të madh në Hënë, dhe kjo siguron një pjesë shumë të ndryshme të kalibrimit, në rangun prej katër deri në katër dhe një -gjysmë miliard vjet më parë. Ne nuk e dimë se cili ishte fluksi i ndikuesve të mëdhenj atëherë, dhe një mostër nga rajoni i Pellgut Aiken të Polit të Jugut ka potencialin për t’iu përgjigjur pyetjes. “

Chang’e-5 shënoi fillimin e disa muajve mahnitës për programin kombëtar hapësinor të Kinës.

Brenda gjashtë muajve pasi sonda hënore u kthye në shtëpi me mostrat e saj të shkëmbinjve më 16 dhjetor, një anije tjetër kozmike kishte hyrë me sukses në orbitën rreth Marsit për të vendosur një rover në sipërfaqen e saj; dhe astronautët kinezë kishin filluar pushtimin e një stacioni të ri hapësinor në Tokë.