NASA – Kraterit Jezero në Mars është më i ndërlikuar dhe intrigues sesa mendohej

foto

Një punim i ri nga ekipi shkencor i NASA’s Perseverance Mars rover detajon sesi cikli hidrologjik i liqenit tani të thatë në kraterin Jezero është më i komplikuar dhe intrigues sesa mendohej fillimisht. Gjetjet bazohen në imazhin e detajuar të roverit të ofruar nga shpate të gjata dhe të thepisura të quajtura escarpments, ose çarje në deltën, të cilat u formuan nga sedimentet që grumbulloheshin në grykëderdhjen e një lumi të lashtë që ushqente kohë më parë liqenin e kraterit.

Imazhet zbulojnë se miliarda vjet më parë, kur Marsi kishte një atmosferë mjaft të trashë për të mbështetur ujin që rrjedh në sipërfaqen e tij, delta e lumit në formë tifozi të Jezero-s përjetoi përmbytje në fazat e vona të ngjarjeve që bartën shkëmbinj dhe mbeturina në të nga malësitë edhe jashtë kraterit Me

Të marra nga kamerat e majta dhe të djathta të roverit Mastcam-Z, si dhe Micro-Imager e tij të largët, ose RMI (pjesë e instrumentit SuperCam), ato gjithashtu ofrojnë një pasqyrë se ku roveri mund të gjuajë më së miri për mostra shkëmbi dhe sedimenti, përfshirë ato që mund të përmbajë komponime organike dhe dëshmi të tjera që tregojnë se jeta dikur ekzistonte atje.

Ekipi i roverit ka planifikuar prej kohësh të vizitojë deltën për shkak të potencialit të saj për të strehuar shenja të jetës së lashtë mikrobiale. Një nga qëllimet kryesore të misionit është grumbullimi i mostrave që mund të sillen në Tokë nga përpjekja e kthimit të mostrës në Mars me shumë mision, duke u mundësuar shkencëtarëve të analizojnë materialin me pajisje laboratorike të fuqishme shumë të mëdha për t’u sjellë në Mars.

Gazeta mbi imazhet e ngurta të Perseverance – kërkimi i parë që u botua me të dhëna të marra pas uljes së roverit më 18 shkurt – u botua sot në internet në revistën Science.

Në kohën kur u morën imazhet, çarjet ishin në veriperëndim të roverit dhe rreth 2.2 kilometra larg. Në jugperëndim të roverit, dhe në të njëjtën distancë, shtrihet një tjetër shkëmb i shquar që ekipi e quan “Kodiak”. Në të kaluarën e tij të lashtë, Kodiak ishte në skajin jugor të deltës, e cila do të kishte qenë një strukturë e paprekur gjeologjike në atë kohë.

Para ardhjes së Perseverance, Kodiak ishte fotografuar vetëm nga orbita. Nga sipërfaqja, imazhet e roverit Mastcam-Z dhe RMI zbuluan për herë të parë stratigrafinë-rendin dhe pozicionin e shtresave shkëmbore, e cila siguron informacion në lidhje me kohën relative të depozitimeve gjeologjike-përgjatë faqes lindore të Kodiak. Shtresimi i prirur dhe horizontal atje është ajo që një gjeolog do të priste të shihte në një deltën e lumit në Tokë.

“Asnjëherë më parë një stratigrafi e tillë e ruajtur mirë nuk ishte e dukshme në Mars,” tha Nicolas Mangold, një shkencëtar këmbëngulës nga Laboratoire de Planétologie et Géodynamique në Nantes, Francë, dhe autori kryesor i punimit. “Ky është vëzhgimi kryesor që na mundëson të konfirmojmë një herë e përgjithmonë praninë e një delte liqeni dhe lumi në Jezero. Një kuptim më i mirë i muajve të hidrologjisë para mbërritjes sonë në delta do të paguajë dividentë të mëdhenj gjatë rrugës. “

Ndërsa rezultatet e Kodiak janë domethënëse, është përralla e treguar nga imazhet e çarjeve në verilindje që erdhi si surpriza më e madhe për ekipin shkencor rover.