Njihuni me ‘Qëndrueshmërinë’: Kapsula e re SpaceX Crew Dragon merr një emër

foto

Kapsula më e re e Crew Dragon e SpaceX ka një emër.

Automjeti quhet “Qëndrueshmëri”, njoftoi sot (7 tetor) astronauti i NASA -s Raja Chari. Chari është komandant i misionit të SpaceX Crew-3, i cili është planifikuar të nisë drejt Stacionit Hapësinor Ndërkombëtar në bordin e Endurance më 30 tetor.

Si ekuipazhi i parë i Endurance, Chari, astronautët e tjerë të NASA-s Thomas Marshburn dhe Kayla Barron dhe Matthias Maurer i Agjencisë Hapësinore Evropiane kishin nderin të varnin një emër në anijen kozmike, e cila më parë njihej thjesht si “Kapsula 210”. Dhe “Qëndrueshmëria” punon në nivele të shumta, tha Chari.

Për të filluar, emri është “një haraç për këmbënguljen e shpirtit njerëzor, pasi i shtyjmë njerëzit dhe makinat më larg se kurrë”, tha Chari në një video njoftimi të shkurtër që NASA postoi sot në Twitter.

“Shtë “gjithashtu një shenjë për faktin se ekipet e zhvillimit, ekipet e prodhimit [dhe] ekipet stërvitore që na çuan këtu kanë duruar përmes një pandemie,” shtoi Chari. “Dhe pastaj sigurisht, vetëm fakti që ne do ta përdorim përsëri këtë automjet. Pra, një nga gjërat vërtet interesante të Dragoit të SpaceX është, ne do të jemi të parët që do të përdorim Endurance, por nuk do të jetë herën e fundit është përdorur “.

Endurance do të jetë automjeti i tretë Crew Dragon që do të transportojë njerëz në orbitë. Kapsula Endeavour fluturoi misionin e parë të ekuipazhit të SpaceX, fluturimin provë Demo-2 në stacionin hapësinor në vitin 2020, si dhe Crew-2, i cili mbërriti në laboratorin e orbitës në prill dhe është planifikuar të përfundojë muajin tjetër.

Qëndrueshmëria fluturoi misionin Crew-1 në stacion, i cili përfundoi në maj të këtij viti, dhe Inspiration4, misioni i parë tërësisht privat në orbitën e Tokës. Inspiration4 mori sipërmarrësin miliarder të teknologjisë Jared Isaacman dhe tre shokë të ekuipazhit në një udhëtim tre-ditor, fluturues falas në orbitë muajin e kaluar.

Ashtu si Chari dhe ekuipazhi i tij, astronautët e Crew-1 përmendën pandeminë e koronavirusit si një faktor në zgjedhjen e tyre të emrit “Qëndrueshmëri”.

Astronautët Crew-3 do të kalojnë rreth gjashtë muaj në bordin e Stacionit Hapësinor Ndërkombëtar. I tyre do të jetë misioni i tretë operacional që SpaceX fluturon sipas një kontrate të nënshkruar me Programin e Ekuipazhit Komercial të NASA-s në 2014. Boeing nënshkroi një marrëveshje të ngjashme në të njëjtën kohë, por kapsula e saj CST-100 Starliner nuk ka ende për të fluturuar astronautët në orbitë.