Misioni i Mbrojtjes Planetare i NASA-s synon të largojë asteroidin e largët nga rruga e tij

foto

Misioni i parë i mbrojtjes planetare filloi të mërkurën herët, kur Administrata Kombëtare e Aeronautikës dhe Hapësirës nisi një sondë hapësinore të projektuar për të devijuar një asteroid të largët në një test teknologjie që një ditë mund të shpëtojë botën.

Testi i Ridrejtimit të Dyfishtë të Asteroidit, ose misioni DART, prej 324 milionë dollarësh – një praktikë e drejtuar për përpjekjet e ardhshme për të mbrojtur Tokën nga përplasjet me asteroidët dhe kometat – u nis në bordin e një rakete SpaceX Falcon 9 në orën 1:21 të mëngjesit EST nga Baza e Forcave Hapësinore Vandenberg në Kaliforni. Vjeshtën e ardhshme, pas një udhëtimi prej më shumë se 6 milionë miljesh, sonda do të përplaset me 15,000 milje në orë në Dimorphos, një hënë e vogël që rrotullohet rreth një asteroidi më të madh të quajtur Didymos.