Batuku i mamuthit u gjet nga një vend i pamundur: fundi i oqeanit

foto

Mamutët janë njohur prej kohësh si banorë të tokës së lashtë, kështu që shkencëtarët u tronditën kur gjetën mbetje nga kafsha në fund të oqeanit.

Piloti Randy Prickett dhe shkencëtari Steven Haddock, studiues me Institutin Kërkimor të Akuariumit të Monterey Bay (MBARI), zbuluan një tufë mamuthi kolumbian 185 milje në det të hapur dhe 10,000 këmbë thellë në oqean në vitin 2019, tha institucioni në një njoftim për shtyp.

Në atë kohë ata ishin në gjendje të mblidhnin vetëm një pjesë të vogël të tufës, kështu që u kthyen në korrik 2021 për të marrë mostrën e plotë.

“Ju filloni të ‘pritni të papriturën’ kur eksploroni detin e thellë, por unë jam ende i habitur që erdhëm mbi tufën e lashtë të një vigan,” tha Haddock. “Puna jonë për të ekzaminuar këtë zbulim emocionues sapo ka filluar dhe ne mezi presim të ndajmë më shumë informacion në të ardhmen.”

Paleontologu i Universitetit të Miçiganit, Daniel Fisher, i specializuar në studimin e mamuthëve dhe mastodonëve, tha se nuk ngjan me asgjë që ka parë ndonjëherë.

“Mamuthë të tjerë janë nxjerrë nga oqeani, por në përgjithësi jo nga thellësi më shumë se disa dhjetëra metra,” tha Fisher.

Një shumëllojshmëri e objekteve kërkimore janë duke ekzaminuar kërcellin për të përcaktuar një shumëllojshmëri informacionesh rreth tij duke përfshirë moshën e kafshës në momentin e vdekjes së saj, thuhet në njoftim. Studiuesit thanë se mjedisi i ftohtë dhe me presion të lartë ndihmoi në ruajtjen e kërcellit, kështu që mund të studiohet në detaje.

Shkencëtarët besojnë se mund të jetë tubi më i vjetër i ruajtur mirë i gjetur nga ky rajon i Amerikës së Veriut dhe Laboratori Gjeokronologjik UCSC vlerëson se është më shumë se 100,000 vjet i vjetër pas analizimit të radioizotopeve.

Studiuesit shpresojnë se të dhënat e mbledhura jo vetëm që mund t’u tregojnë atyre më shumë për viganin që gjetën, por për speciet në përgjithësi.

“Kemplarë si ky paraqesin një mundësi të rrallë për të pikturuar një fotografi si të një kafshe që dikur ishte e gjallë, ashtu edhe të mjedisit në të cilin jetonte,” tha Beth Shapiro, studiuesja kryesore në Laboratorin Paleogenomics UCSC.

“Mbetjet e mamuthëve nga Amerika e Veriut kontinentale janë veçanërisht të rralla, dhe kështu ne presim që ADN-ja nga ky tufë do të shkojë shumë për të përmirësuar atë që dimë për mamuthët në këtë pjesë të botës.”