Mos e humbisni eklipsin e hënës së Marsit javën e ardhshme

foto

Të hënën në mbrëmje, Shtetet e Bashkuara qendrore dhe veriore dhe Kanadaja jugore do të jenë në gjendje të shikojnë se si një hënë gjigande në rritje do të rrëshqasë nga afër nën planetin Mars.

foto

Por nëpër pjesë të Kalifornisë jugore, shkëmbinjve jugorë dhe shkretëtirës jugperëndimore, si dhe në pjesën më të madhe të Teksasit dhe Oklahomas dhe poshtë në Jug të thellë, duke përfshirë Xhorxhinë Jugore dhe Florida, hëna do të kalojë para Marsit, duke shkaktuar një fshehje ose eklips të planeti. Mund të shihet gjithashtu në të gjithë Meksikën, Kubën dhe pjesën më të madhe të Amerikës Qendrore.

foto

Kjo ngjarje ndodh gati tetë javë pasi hëna fshehu Marsin në pjesën më të madhe të Amerikës së Veriut (me përjashtim të pjesëve të SHBA-së Juglindore dhe në bregun detar të Atlantikut). Në atë rast, hëna u ndriçua plotësisht ndërsa Marsi ishte në kundërshtim me diellin dhe shkëlqeu me një magnitudë verbuese prej gati -2.

Megjithatë, për këtë lojë të ardhshme të fshehjes dhe kërkimit, hëna nuk do të jetë aq e ndritshme (74% e ndriçuar) dhe as Marsi. Pasi u tërhoq 29.63 milion milje (47.68 milion km) më larg nga Toka që nga takimi i tij hënor në dhjetor, Marsi tani duket më pak se një e katërta e ndritshëm.

Megjithatë, duke shkëlqyer në një magnitudë prej -0.3, ai ende renditet si një objekt i shkëlqyer. Midis yjeve, vetëm Sirius dhe Canopus shkëlqejnë më shumë dhe madje edhe për vëzhguesit e rastësishëm, Marsi i verdhë-portokalli ka të ngjarë të tërheqë vëmendjen ndaj vetes edhe për shikuesit e rastësishëm që shikojnë lart drejt hënës në këtë natë të veçantë.

Për shumicën e pjesëve të vendit, fshehja, ose afrimi më i afërt i hënës në lidhje me Marsin, do të ndodhë lart në qiell, megjithëse në verilindje të SHBA-së dhe Kanadasë Atlantike, afrimi më i afërt midis hënës dhe Marsit do të vijë pas mesnatës lokale (në fillim të martën mëngjes, 31 janar) me të dy objektet që rrinë pezull vetëm rreth një çerek rrugës lart mbi horizontin perëndimor-veriperëndimor. Nga Porto Riko dhe Karaibet, Hëna dhe Marsi do të qëndrojnë poshtë horizontit perëndimor-veriperëndimor.

Ajo që do ta bëjë këtë një okultim shumë më të mrekullueshëm dhe tërheqës në krahasim me atë që ndodhi në fillim të dhjetorit, është fakti se ndryshe nga hera e kaluar kur Marsi u zhduk dhe u rishfaq nga prapa buzës së ndriçuar plotësisht të hënës, këtë herë – ndërsa hëna afrohet nga perëndimi – Marsi do të duket se zhduket pas gjymtyrës së errët të hënës. Rishfaqja do të bëhet nga prapa gjymtyrës së ndritshme.

Përveç kësaj, ata që janë vendosur përgjatë vijës së kullotjes – që në fakt është një shteg, me gjerësi afërsisht 13 milje (21 km) – Marsi do të duket se është vetëm pjesërisht i mbuluar nga hëna. Në ekzaminimin e hartës së SHBA-së ngjitur (shih skedarin .jpg), ai seksion i shtegut të kullotjes i përshkruar me ngjyrë të gjelbër do të shohë Marsin të kullosë pjesën e ndriçuar të diskut të hënës, ndërsa përgjatë seksionit të përshkruar me të zezë, Marsi do të kullosë përtej errësirës /pjesë e pa ndriçuar e diskut të hënës. Ata që janë brenda shtegut të kullotës do të shohin, për disa minuta ose më shumë, pamjen magjepsëse të Marsit që ndërvepron me terrenin e thyer hënor, duke u zhdukur pjesërisht dhe më pas duke u rishfaqur pas maleve dhe luginave hënore.

Më poshtë është një orar që liston 12 qytete të zgjedhura që do të shohin Marsin të zhduket dhe më pas të rishfaqet nga prapa hënës.

Tabela jep kohët civile të zhdukjes dhe rishfaqjes së Marsit (kohat e zhdukjes dhe rishfaqjes janë për qendrën e Marsit). Për kohët e listuara me yll (*) data kalendarike është 31 janar.

Tabela është përshtatur nga të dhënat e ofruara nga Shoqata Ndërkombëtare e Kohës së Okultacionit (IOTA).

Ndryshe nga një yll – i cili shfaqet si një grimcë drite edhe përmes një teleskopi të madh – dhe duket se zhduket në çast dhe rishfaqet nga prapa diskut të hënës, Marsi shfaqet si një disk që mat rreth 11 sekonda hark. Pra, ndryshe nga një yll, planeti i kuq do të duket se gradualisht zhduket ose rishfaqet në pamje. Do të kalojnë rreth 30 sekonda që disku i Marsit të zhduket plotësisht aty ku okultimi është pothuajse qendror dhe zgjat afër një orë e gjysmë, si në Mexico City, Meksikë. Disku i Marsit do të marrë më shumë kohë për t’u zhdukur plotësisht dhe për t’u rishfaqur më në veri, ku planeti shkon prapa hënës në mënyrë më të pjerrët. Për Greenwood, Misisipi, ku fshehja do të zgjasë vetëm 17 minuta, do të duhen dy minuta që hëna të mbulojë plotësisht dhe më pas të zbulojë Marsin.

Në çdo vend, kohëzgjatja e rishfaqjes është pothuajse e njëjtë me atë të zhdukjes.

Për pjesën tjetër të Amerikës së Veriut, kjo do të jetë një afrim jashtëzakonisht i afërt i hënës me Marsin (i quajtur apuls). Hëna, duke lëvizur rreth Tokës në një drejtim lindor me përafërsisht diametrin e saj çdo orë do të duket se zvarritet ngadalë drejt dhe përfundimisht kalon pak poshtë planetit okër. Edhe pse SHBA-ja qendrore dhe veriore dhe Kanadaja jugore do të humbasin një okultim, Marsi do të dalë dukshëm, pasi ngadalë duket se rrëshqet mbi Hënë. Për vende si Huntsville, Tulsa dhe Atlanta, Marsi do të arrijë brenda vetëm 1 minutë hark nga gjymtyrët e hënës; pothuajse do të duket se prekin njëri-tjetrin. Me sy të lirë, Marsi do të duket si një xhevahir qelibar në skajin e sipërm të hënës.

Pas afrimit më të afërt, hëna do të largohet ngadalë nga Marsi përmes bilancit të orëve të natës së 30-31 janarit. Tabela 2 ofron detaje specifike për 15 qytete të zgjedhura në SHBA dhe Kanada.

Tabela më poshtë jep kohët civile (të gjitha paradite) të afrimit më të afërt të Marsit në skajin e gjymtyrës së poshtme të hënës. Ndarja midis Marsit dhe skajit të poshtëm të hënës jepet në terma minutash harku (gjerësia e dukshme e Hënës në 30-31 janar është 30 minuta hark).