Raketa e parë Vulcan Centaur e United Launch Alliance mbërrin në Florida për fluturimin e radhës

foto

E para e gjeneratës së re të raketave të United Launch Alliance ka mbërritur në portin e saj hapësinor në Florida për t’u përgatitur për fluturimin e radhës.

foto

Inxhinierët e United Launch Alliance (ULA) shkarkuan raketën e parë Vulcan Centaur të dielën, duke e hedhur atë nga mauneja e kompanisë RocketShip dhe në tokë të thatë në Port Canaveral pranë vendit të nisjes, stacioni i Forcave Hapësinore Cape Canaveral. Raketa e re do të bëjë fluturimin e saj të parë në muajt e ardhshëm, nëse gjithçka shkon sipas planit, duke dërguar një tokëzues privat hënor në Hënë së bashku me dy satelitët e internetit të Amazon.

foto

“Artikujt e parë të fluturimit të dërguar përfshijnë përshtatësin ndërkapësh të fazës së parë përforcues Vulcan dhe fazën e sipërme Centaur V,” shkruajtën zyrtarët e ULA në një deklaratë. “Pajisja u transferua nga RocketShip në objektet e ULA në Cape Canaveral për inspektime pas mbërritjes dhe fillimin e përgatitjeve të nisjes.” Makina RocketShip dorëzoi komponentët Vulcan Centaur nga fabrika e raketave të ULA në Decatur, Alabama.

Vulcan Centaur është një përforcues 202 këmbë i gjatë (67 metra) i krijuar për të zëvendësuar raketat Atlas V dhe Delta IV të ULA-së për misione komerciale dhe qeveritare. Raketa është e pajisur me një shkallë të sipërme Centaur V dhe deri në gjashtë përforcues të fortë raketash për të fuqizuar rrugën e saj në hapësirë. Faza e parë e tij mundësohet nga dy motorë metani me oksigjen të lëngët BE-4 të ndërtuar nga Blue Origin.

“Bëni rrugën, raketa po kalon,” shkroi CEO i ULA Tory Bruno në Twitter për të festuar ardhjen e Vulcan Centaur. Ai gjithashtu ndau një video me kalim kohe të komponentëve të përforcuesit që rrotullohen nga mauneja RocketShip.

Me komponentët e saj në Cape Canaveral, raketa Vulcan Centaur do t’i nënshtrohet një sërë kontrollesh dhe testesh dhe përfundimisht do të montohet për fluturim në objektet e ULA në Stacionin e Forcave Hapësinore Cape Canaveral. Misioni i saj i parë, i synuar për tremujorin e parë të këtij viti, do të nisë dy prototipe të satelitëve të internetit për Projektin Kuiper të Amazon dhe hënën Peregrine të ndërtuar nga kompania Astrobotic.

“Lansimi i Certification-1 do të dërgojë dy satelitë demonstrues të Projektit Kuiper në orbitën e ulët të Tokës, do të vendosë tokën komerciale hënore Astrobotic Peregrine në një orbitë shumë eliptike më shumë se 225,000 milje (360,000 km) mbi Tokë për të kapur hënën dhe do të mbajë një Memorial Celestis. Ngarkesa e fluturimeve hapësinore përtej sistemit Tokë-Hënë për të rrotulluar diellin përgjithmonë,” thanë zyrtarët e ULA.