NASA fotografon një asteroid të gjatë të çuditshëm

foto

Gjashtë vëzhgime me radar të një asteroidi që lëkundet nga planeti ynë kanë zbuluar një shkëmb hapësinor jashtëzakonisht të zgjatur. Objekti është tre herë më i gjatë se ai i gjerë – një formë e parregullt, për sa i përket asteroidëve.

foto

Asteroidi, i quajtur 2011 AG5, ka formën dhe madhësinë e Empire State Building, natyrisht pa antenën 222 këmbë. Afrimi më i afërt i asteroidit me Tokën ndodhi më 3 shkurt, kur ai erdhi brenda 1.1 milion milje nga planeti ynë. (Kur shkencëtarët flasin për afrime të afërta, ata zakonisht flasin relativisht.) Teleskopi Hapësinor Webb, për krahasim, është rreth 1 milion milje nga Toka.

foto

Asteroidi u zbulua në vitin 2011, por vetëm kohët e fundit iu afrua mjaftueshëm që shkencëtarët të shikonin mirë. Është rreth 1600 këmbë e gjatë dhe 500 këmbë e gjerë, dhe u vëzhgua nga Radari i Sistemit Diellor Goldstone në një strukturë të Rrjetit të Hapësirës së Thellë midis 29 janarit dhe 4 shkurtit.

Sipas ekipit që zbuloi dhe mati asteroidin, ai është shumë i gjatë. “Nga 1,040 objektet afër Tokës të vëzhguara nga radarët planetarë deri më sot, ky është një nga më të zgjaturit që kemi parë,” tha Lance Benner, një shkencëtar kryesor në Laboratorin Jet Propulsion të NASA-s, në një njoftim të agjencisë.

Ekipi zbuloi gjithashtu se shkalla e rrotullimit të 2011 AG5 është mjaft e ngadaltë: Duhen nëntë orë që objekti të përfundojë një rrotullim. Rruga e ardhshme e asteroidit në Tokë nuk do të ndodhë deri në vitin 2040, kur do të na kalojë në një distancë prej rreth 670,000 miljesh, rreth tre herë më e largët se Hëna. Tani për tani, ai po vazhdon orbitën e tij 621-ditore të Diellit.

Objektet pranë Tokës lëvizin me rregullsi pranë planetit tonë dhe NASA i ruan me kujdes ato. Muajin e kaluar, një asteroid kaloi i sigurt rreth 2200 milje mbi Amerikën e Jugut, duke e bërë atë një nga fluturimet më të afërta të dokumentuara të një objekti afër Tokës.

Kohët e fundit NASA ka përmirësuar sistemin e saj të monitorimit të ndikimit, i cili mund ta ndihmojë agjencinë të përgatitet për çdo objekt afër Tokës që kërcënon të bëhet një objekt me ndikim në Tokë. Në shtator, misioni DART i NASA-s ndryshoi me sukses orbitën e një asteroidi të vogël rreth 6.8 milionë milje nga Toka, një demonstrim novator i aftësisë së njerëzimit për të ndryshuar lëvizjen e objekteve në hapësirë.

Vizita e fundit e asteroidit të zgjatur u dha astronomëve një mundësi për të kuptuar më mirë diversitetin e formave në hapësirë. Shumica e gjërave në hapësirë janë sfera ose disqe, kështu që është gjithmonë kënaqësi të gjesh një pjesë të jashtme.