Si truri i pilotëve luftarakë mund të na ndihmojë të përgatitemi për misione të zgjatura në hapësirë

foto

Një studim i ri heton nëse pilotët luftarakë F16 demonstrojnë ndryshime të lidhjes së trurit që mund të priten te astronautët, bazuar në ekspozimin e ngjashëm ndaj ndryshimeve në forcat g. Studimi zbuloi se pilotët treguan ndryshime kyçe në lidhjen e trurit dhe ata mund të funksionojnë si subjekte të përshtatshme testimi për të mësuar më shumë rreth udhëtimit në hapësirë.

foto

Askush nuk mund të eksplorojë misteret e thella të hapësirës pa u ndryshuar prej saj. Ky është mesazhi që qëndron në themel të një studimi të ri në Frontiers in Physiology.

foto

Studimi ekzaminoi trurin e pilotëve luftarakë F16, të cilët kanë shumë të përbashkëta me ato të astronautëve për sa i përket përshtatjes me nivelet e ndryshuara të gravitetit dhe përpunimit të shpejtë të informacionit shqisor konfliktual. Skanimet MRI zbuluan se pilotët me më shumë përvojë fluturimi treguan modele specifike të lidhjes së trurit në zonat që lidhen me përpunimin e informacionit sensoro-motor. Ata gjithashtu treguan ndryshime në lidhjen e trurit në krahasim me jo-pilotët. Studimi do të na ndihmojë të kuptojmë efektet e fluturimit në hapësirë në tru dhe mund të ndihmojë në ofrimin e programeve më të mira të trajnimit për pilotët ose astronautët.

Shpërthimi në hapësirë vendos kërkesa të konsiderueshme për trupin dhe mendjen. Këto përfshijnë nivele të ndryshuara të gravitetit, nga forcat g të pranishme gjatë shpërthimit në mjedisin me gravitet të ulët në hapësirë. Çështje të tjera përfshijnë interpretimin e shpejtë të stimujve shqisorë dhe vizualë që ndonjëherë janë konfliktualë, ndërsa kontrolloni një automjet kompleks me shpejtësi ekstreme.

Duke pasur parasysh se astronautët janë një mall i rrallë, studiuesit pas studimit aktual hipotezuan se studimi i trurit te anëtarët e një profesioni disi të ngjashëm mund të japë përgjigjet që u nevojiten. “Pilotët e avionëve luftarakë kanë disa ngjashmëri interesante me astronautët, si ekspozimi ndaj niveleve të ndryshuara të g, dhe nevoja për të interpretuar informacionin vizual dhe informacionin që vjen nga lëvizjet e kokës dhe nxitimi (informacioni vestibular),” tha Prof Floris Wuyts nga Universiteti i Antwerp. autor i vjetër në studim. “Duke vendosur karakteristikat specifike të lidhjes së trurit të pilotëve luftarakë, ne mund të fitojmë më shumë njohuri për gjendjen e astronautëve pas fluturimit në hapësirë.”

Për të hetuar këtë, studiuesit rekrutuan 10 pilotë avionësh luftarakë nga Forcat Ajrore Belge, së bashku me një grup kontrolli prej 10 jo-pilotësh, dhe kryen skanime MRI të trurit të tyre për të krijuar studimin e parë ndonjëherë të lidhjes funksionale të trurit në pilotët luftarakë.

Interesante, studiuesit gjetën dallime në lidhjen e trurit midis pilotëve me përvojë dhe më pak me përvojë, duke sugjeruar që ndryshimet e trurit ndodhin me një numër të shtuar të orëve të fluturimit. Këto dallime përfshinin më pak lidhje në zona të caktuara të trurit që përpunon informacionin sensoro-motor, gjë që mund të tregojë se truri po përshtatet për të përballuar kushtet ekstreme të përjetuara gjatë fluturimit.

Pilotët me eksperiencë demonstruan gjithashtu rritje të lidhjes në zonat ballore të trurit që ka të ngjarë të përfshihen në kërkesat njohëse të fluturimit të një avioni të komplikuar. Kur krahasuan pilotët dhe jo-pilotët, studiuesit zbuluan se zonat e trurit që përpunonin informacionin vestibular dhe vizual ishin më të lidhura tek pilotët. Kjo mund të pasqyrojë kërkesat për pilotët për të përballuar përpunimin e stimujve të shumtë dhe herë pas here konfliktuale vizuale dhe vestibulare në të njëjtën kohë dhe për t’u dhënë përparësi stimujve më të rëndësishëm, si leximi i instrumenteve të kabinës.

“Duke demonstruar se informacioni vestibular dhe ai vizual përpunohet në mënyra të ndryshme tek pilotët në krahasim me jo-pilotët, ne mund të rekomandojmë që pilotët të jenë një grup i përshtatshëm studimi për të fituar më shumë njohuri mbi përshtatjet e trurit ndaj mjediseve të pazakonta gravitacionale, të tilla si gjatë fluturimeve në hapësirë”, tha Dr. Wilhelmina Radstake, autorja e parë e studimit e cila kreu një tezë masteri mbi këtë temë në laboratorin e Prof Wuyt.