NASA gjen të dhëna rreth të kaluarës së galaktikës sonë

foto

NASA ka gjetur një ‘thyerje’ në njërën prej krahëve spirale në galaktikën Rruga e Qumështit që mund të japë detaje të reja në lidhje me të kaluarën e galaktikës.

Zbulimi, i cili duket “si një copëz që del nga një dërrasë druri”, sipas NASA-s, shtrihet 3,000 vjet dritë nga njëra prej krahëve të galaktikës dhe përfshin yje dhe një grup prej katër mjegullnajash.

Structureshtë struktura e parë e madhe e identifikuar që ndodhet kaq ndryshe nga krahët përkatës dhe është një zbulim domethënës, duke qenë se studiuesit ende nuk e dinë strukturën e plotë të vetë galaktikës, pasi Toka është brenda saj.

“Ashtë e ngjashme me qëndrimin në mes të Times Square dhe përpjekjen për të nxjerrë një hartë të ishullit të Manhattan,” shkroi NASA në një deklaratë.

Ekspertët ishin në gjendje të gjenin tiparin duke përdorur Teleskopin Spitzer të NASA -s – para se të tërhiqej në Janar 2020 – së bashku me të dhënat nga misioni Gaia i Agjencisë Hapësinore Evropiane për të matur distancën e saktë të yjeve në krah.

Sipas ESA, anija kozmike Gaia, e lëshuar në vitin 2013, është projektuar për të krijuar një hartë tre-dimensionale të Rrugës së Qumështit me ‘matje të paparë të shpejtësisë pozicionale dhe radiale’.

Pasi shikuan të dhënat, shkencëtarët ishin në gjendje të përcaktonin se struktura e ‘thyer’ po lëviz me të njëjtën shpejtësi dhe drejtim në hapësirë ​​si krahu vetë, i njohur si Krahu i Shigjetarit.

“Një pronë kryesore e krahëve spirale është sa fort ata sillen rreth një galaktike,” tha autori kryesor i studimit, astrofizikani Caltech Michael Kuhn, në deklaratë.

“Shumica e modeleve të Rrugës së Qumështit sugjerojnë që Krahu i Shigjetarit formon një spirale që ka një kënd lartësie prej rreth 12 gradë, por struktura që ne ekzaminuam vërtet dallon në një kënd prej gati 60 gradë.”

Kjo bëhet duke matur këndin e pjerrësisë së krahut dhe duke e krahasuar atë me një rreth, i cili ka një kënd hap prej 0 gradë.

Sidoqoftë, vëzhgimet e reja sugjerojnë se struktura “me të vërtetë dallohet në një kënd prej gati 60 gradë”, shtoi Kuhn.

“Kur i bashkojmë të dhënat Gaia dhe Spitzer dhe më në fund e shohim këtë hartë të detajuar, tre-dimensionale, ne mund të shohim se ka mjaft kompleksitet në këtë rajon që thjesht nuk ishte dukur më parë.”

Struktura e sapo zbuluar gjithashtu përmban katër mjegullnajë – Mjegullnajën Shqiponja (e cila përmban Shtyllat e Krijimit), Mjegullnaja Omega, Mjegullnajën Trifid dhe Mjegullnajën e Lagunës.

Stillshtë ende e paqartë pse struktura dhe krahu kanë kënde shumë të ndryshme.

Shkencëtarët nuk janë ende të sigurt se si dhe pse formohen krahët në galaktikat – në këtë rast, krahët spirale – por zbulimi mund të hedhë dritë mbi këtë.

“Në fund të fundit, kjo është një kujtesë se ka shumë paqartësi në lidhje me strukturën në shkallë të gjerë të Rrugës së Qumështit, dhe ne duhet të shikojmë në detaje nëse duam të kuptojmë atë pamje më të madhe,” tha një nga bashkëautorët e studimit, Robert Benjamin, në deklaratë.

“Kjo strukturë është një pjesë e vogël e Rrugës së Qumështit, por mund të na tregojë diçka domethënëse për Galaxy në tërësi.”