NASA kërkon njerëz që të kalojnë një vit duke pretenduar se jetojnë në Mars në mënyrë që të përgatitet për të dërguar astronautët në planetin e kuq

foto

Agjencia hapësinore po kërkon vullnetarë të paguar për të kaluar një vit duke jetuar në Mars Dune Alpha, një habitat marsian i bazuar në Johnson Space Center në Houston, Texas. Aplikantët e suksesshëm do të punojnë një mision të simuluar eksplorimi marsian duke përfshirë shëtitjet në hapësirë.

NASA po kërkon aplikantë për të kaluar një vit duke pretenduar se janë të izoluar në Mars.

Agjencia hapësinore dëshiron që njerëzit të aplikojnë në mënyrë që të përgatitet për dërgimin përfundimtar të astronautëve në planetin e kuq.

Habitati marsian 1,700 metra katrorë, i krijuar nga një printer 3D, është i vendosur brenda një ndërtese në Johnson Space Center në Houston, Teksas.

Nuk do të ketë dritare dhe aplikantët do të konsumojnë ushqim të gatshëm për të ngrënë në hapësirë.

Reklamimi

Vullnetarët e paguar punojnë një mision të simuluar të eksplorimit marsian i cili përfshin ecje në hapësirë, komunikime të kufizuara në shtëpi, ushqim të kufizuar dhe burime dhe dështime të pajisjeve.

Tre nga këto eksperimente janë duke u planifikuar nga NASA, me të parin që fillon në vjeshtën e vitit 2022.

Shkencëtarja kryesore Grace Douglas tha: “Ne duam të kuptojmë se si njerëzit punojnë në to. Ne po shikojmë situata realiste në Mars.”

Aplikantët duhet të kenë një diplomë master në shkencë, inxhinieri ose matematikë, ose të kenë përvojë pilot.

Agjencia gjithashtu thotë se vetëm qytetarët amerikanë ose banorët e përhershëm të SHBA kanë të drejtë për eksperimentin, i cili i bën jehonë filmit 2015 The Martian, me Matt Damon me protagonist.

Ata duhet të jenë të moshës midis 30 dhe 55 vjeç dhe me shëndet të mirë fizik, pa probleme dietike dhe jo të prirur ndaj sëmundjeve të lëvizjes.

Astronauti kanadez Chris Hadfield thotë se tregon se NASA po kërkon njerëz që janë afër astronautëve, gjë që do ta bënte një eksperiment më të mirë nëse pjesëmarrësit do të ishin më të ngjashëm me njerëzit që do të shkojnë vërtet në planet.