NASA njofton vendin e uljes për roverin hënor

NASA ka njoftuar vendin e uljes për roverin e saj robotik hënor i cili është planifikuar të arrijë në Hënë në 2023.

VIPER (Volatiles Investigating Polar Exploration Rover) do të ulet pranë Kraterit Nobile në polin jugor të Hënës ku do të eksplorojë dhe hartojë si sipërfaqen ashtu edhe atë nëntokësore për të identifikuar ujin dhe burimet e tjera.

Në vitin 2018 një ekip shkencëtarësh konfirmuan se akulli i ujit ekziston në Hënë në pjesët më të errëta dhe më të ftohta të poleve të saj.

Pesë vjet pas këtij konfirmimi, VIPER do të nisë në SpaceX Falcon Heavy para se të arrijë në sipërfaqe – një nga zonat më të ftohta në sistemin tonë diellor – duke përdorur ulësen Griffin të zhvilluar nga një kompani tjetër private e quajtur Astrobotic.

Ai do të ulet pranë Kraterit Nobile i cili u formua kur Hëna u përplas me një trup tjetër qiellor më të vogël. Ndërsa krateri është pothuajse përgjithmonë i mbuluar me hije, akulli është në gjendje të ekzistojë atje.

“Pasi të jetë në sipërfaqen hënore, VIPER do të sigurojë matje të së vërtetës tokësore për praninë e ujit dhe burimeve të tjera në polin jugor të Hënës,” tha Thomas Zurbuchen, administrator i asociuar për shkencën në NASA.

“Të dhënat e kthimit të VIPER do t’u sigurojnë shkencëtarëve hënorë në të gjithë botën një pasqyrë të mëtejshme mbi origjinën kozmike, evolucionin dhe historinë e Hënës sonë, dhe gjithashtu do të ndihmojnë në informimin e misioneve të ardhshme Artemis në Hënë.”

“Zgjedhja e një vendi uljeje për VIPER është një vendim emocionues dhe i rëndësishëm për të gjithë ne,” tha Daniel Andrews, menaxher i projektit VIPER.

“Vitet e studimit kanë kaluar në vlerësimin e rajonit polar që VIPER do të eksplorojë. VIPER po shkon në territor të panjohur të informuar nga shkenca për të testuar hipotezat dhe për të zbuluar informacion kritik për eksplorimin e ardhshëm të hapësirës njerëzore,” shtoi ai.