NASA transformon fotot mahnitëse të hapësirës në muzikë kozmike

NASA ka lëshuar tre ‘pjesë muzikore’ të reja të bazuara në vëzhgimet astronomike të yjeve të largët, vrimave të zeza dhe galaktikave nga një teleskop me rreze X në hapësirë.

Bazuar në vëzhgimet me rreze X nga teleskopi hapësinor Chandra i NASA-s me rreze X dhe teleskopë të tjerë tokësorë dhe hapësinorë, secila prej pjesëve të reja pasqyron natyrën e veçantë të secilit prej objekteve qiellore. Shkencëtarët i krijuan ato me një teknikë të quajtur sonification që përkthen të dhënat e vëzhgimit në tinguj.

Tre sonifikimet e reja përshkruajnë rrethinën e vrimës së zezë të mirënjohur Messier 87 (e fotografuar e famshme në vitin 2017 nga bashkëpunimi ndërkombëtar i njohur si Teleskopi Event Horizon), një grup yjesh të rinj vetëm një deri në dy milionë vjet të vjetër, dhe një supernovë që po vdes shpërthim.

Sonifikimi Messier 87 kombinon të dhënat me rreze X nga Chandra dhe vëzhgimet e radios nga Grupi Shumë i Madh në New Mexico. Sonifikimi skanon imazhin si një orë që lëviz në drejtim të akrepave të orës nga pozicioni i orës 3. Të dhënat e radios janë më të ulëta se rrezet X, duke reflektuar intervalin e frekuencës së tyre në spektrin elektromagnetik. Ndërsa akrepi i orës lëviz nëpër avionët masivë të grimcave energjike që dalin nga vrima e zezë dhe retë e mëdha të gazit të nxehtë brenda galaktikës, tingulli i sfondit ndryshon frekuencën dhe intensitetin. Për më tepër, tingujt e shkurtër të zhurmës përfaqësojnë çdo yll individual në imazh.

Imazhi i mbetjeve të supernovës Tycho, i vendosur rreth 9,000 vjet dritë larg në yjësinë Cassiopeia, prodhon një përbërje shumë të ndryshme të zhurmave të dendura të mbushura dendur në një sfond të një gumëzhitje me frekuencë më të ulët. Sonifikimi përkthen të dhënat e imazhit nga qendra e supernovës drejt skajeve të tij dhe më gjerë, duke prodhuar një ndryshim të dëgjueshëm ndërsa materia e supernovës shpërndahet në universin përreth.

Çdo element kimik i zbuluar në imazh përfaqësohet me një ton të një lartësie të ndryshme që korrespondon me ngjyrat në imazh. Ashtu si në spektrin e dritës, ngjyrat e kuqe me frekuencë më të ulët prodhojnë një tingull më të ulët ndërsa blu prodhon një tingull më të lartë.

Ndërsa koncentrimi i elementeve të ndryshëm ndryshon, ndryshon edhe tingulli. Fusha përreth e yjeve, e marrë nga një imazh i teleskopit hapësinor Hubble, sonifikohet nga goditje me qeste, secila përfaqëson një yll individual. Përsëri, ngjyra e yjeve korrespondon me lartësinë e tonit.

Sonifikimi i tretë kap grupin Westerlund 2 të yjeve shumë të rinj. Vetëm një deri në dy milionë vjet i vjetër, grumbulli, i vendosur rreth 20,000 vjet dritë larg nga Toka, u fotografua në spektrin optik nga Hubble (elementët e gjelbër dhe blu në imazh). Chandra siguroi përbërësin e purpurtë të rrezeve X. Retë e trasha të formimit të yjeve të pluhurit dhe gazit në grup prodhojnë një tingull që ndryshon në zhurmë bazuar në shkëlqimin e dritës në imazh. Goditjet me tela përfaqësojnë yje individualë, hapi i tonit që pasqyron pozicionin e tyre në imazh.

Sonifikimet u krijuan nga shkencëtarja e vizualizimit Kimberly Arcand, nga Qendra e X-ray Chandra, në bashkëpunim me astrofizikantin Matt Russo dhe muzikantin Andrew Santaguida (i projektit të sonifikimit SYSTEM Sounds).