NASA po harton planet për helikopterë më të mëdhenj, më të aftë për në Mars

foto

Duke pasur parasysh fluturimet shumë të suksesshme dhe të vazhdueshme të helikopterit Ingenuity Mars të NASA-s, inxhinierët po kthejnë vëmendjen e tyre tek mjetet e ardhshme ajrore për Planetin e Kuq.

Një koncept është Mars Science Helicopter, i mbështetur si një mënyrë për të zgjeruar në masë të madhe zonën e eksplorimit në Mars – duke përfshirë zhytjet e mundshme të thella në shpellat e Planetit të Kuq.

Studiuesit tashmë kanë mbledhur shumë informacione teknike nga fluturimet jashtë Tokës së Ingenuity, duke shtyrë në mënyrë të vazhdueshme aftësitë e saj. Tani ata duan të përdorin ato të dhëna për të nxitur zhvillimin e një sistemi të ri ajror për hetimin e Marsit.

“Zgjuarsia është një demonstrues i teknologjisë. Qëllimi ynë kryesor, direktiva jonë kryesore, është të provojmë se mund të fluturojmë në Mars … që të kemi atë moment të Vëllezërve Wright për herë të parë dhe të shpresojmë të hapim dyert e hapura për aftësitë e ardhshme të kërkimit në Planetin e Kuq , “tha operacionet e zgjuarsisë të drejtojë Theodore Tzanetos të Laboratorit të Jet Propulsionit të NASA-s (JPL) në Kaliforninë Jugore.

Tzanetos dha një përmbledhje të fluturimeve të Ingenuity deri më sot dhe një vrojtim të fluturimeve të ardhshme, dhe ai gjithashtu parashtroi bazat e një avioni të mundshëm vijues në Mars. Ai foli gjatë një mbledhjeje virtuale të 21 qershorit të Grupit të Analizës së Programit të Kërkimit të Marsit (MEPAG), i cili është përgjegjës për sigurimin e informacionit shkencor të nevojshëm për NASA për të planifikuar dhe prioritizuar aktivitetet e kërkimit të Marsit.

Zgjuarsia u krijua falë një ekipi të vogël por të pasionuar, theksoi Tzanetos, që përfshinte JPL, AeroVironment, Inc., Qendrën Kërkimore Ames të NASA-s në Silicon Valley, Qualcomm, Qendrën Kërkimore të NASA-s Langley në Virxhinia dhe SolAero.

Që nga fluturimi i parë i Ingenuity në 19 Prill, “ne kemi qenë duke mbledhur një thesar të dhënash inxhinierike”, tha Tzanetos. “Secili prej fluturimeve më pas u ndërtua në atë sukses [të parë]”.

Zgjuarsia bëri fluturimin e tij të parë në Prill, një afërsisht aferë prej 30 sekondash nga ngritja në ulje. Helikopteri i vogël shënoi katër fluturime shtesë gjatë javëve të ardhshme, duke përfunduar misionin e tij origjinal të demonstrimit të teknologjisë në fillim të majit.

Që nga ajo kohë, artizanatit kanë fluturuar në një fazë të zgjatur misioni të krijuar për të treguar potencialin e skautëve të helikopterëve të Marsit. Plani bën thirrje për fluturime rreth dy herë në muaj, me një ekip më të vogël operatorësh këtu në Tokë.

“Fokusi është të përpiqemi dhe të bëhemi sa më efikas të jetë e mundur,” tha Tzanetos gjatë fjalimit të tij për MEPAG. “Ne vërtet kemi filluar të zgjasim krahët, në mënyrë që të flasim, në distancat, kohët e fluturimit dhe lartësinë mbi nivelin e tokës”.

Ndërkohë, fluturimet e makinës ajrore Mars kanë dhënë të tjera të para. Një nga ato është përdorimi i imazheve të navigimit të copter-it të ndërthurura me imazhet e NASA-s Mars Reconnaissance Orbiter të Jezero Crater, ku zgjuarsia preku me NASA-n Perseverance rover këtë Shkurt.

Duke vepruar kështu, shfaqet që zgjuarsia është në gjendje të prodhojë imazhe me rezolucion të lartë në terren. Për shembull, operatorët e Zgjuarsisë zbuluan, pas faktit, se imazhet me ngjyra të njësisë gjeologjike të Jezero-s Séítah – një shtrirje me rërë e terrenit që shihet si e vështirë për të kaluar këmbënguljen – çuan në “shënjestrim të shkencës serendipit” me vlerë për operatorët e rove, tha Tzanetos . “Aftësia e zbulimit është ajo që ne shpresojmë të eksplorojmë pak më shumë në javët në vijim.”

Kontrolluesit e zgjuarsisë përfundimisht do të donin të bënin fluturime që mbulonin 0,6 milje (1 kilometër) copë toke, gjë që do të kërkonte që helikopteri të qëndronte lart për deri në tre minuta. “Kjo me të vërtetë do të shtynte kufijtë e asaj që është i aftë për këtë demonstrues teknologjie për sa i përket një automjeti fluturimi,” tha Tzanetos.

Sa i përket të ardhmes së rotorcraft Marsit, një ide në tryezë është një platformë “hexacopter” e gjeneratës së ardhshme, me gjashtë rotor.

“Ne po e quajmë këtë Helikopter i Shkencës së Marsit”, tha Tzanetos për konceptin, i cili nuk është një mision zyrtar i NASA-s në këtë pikë. “Cila shkencë mundësohet duke shtuar këtë dimension ajror?” Tani po vlerësohen janë ngarkesat e shkencës në 4-lb. në 11-lb. diapazoni (1.8 deri në 5 kilogramë) i kryer nga një heksakopter që mund të lundrojë afërsisht 6 milje (10 km) për fluturim.

“Ne mund të arrijmë në vende ku nuk mund të kenë rovers, si muret buzë shkëmbit ose terrene të vështira për t’u përshkuar, ose madje edhe poshtë në shpella,” shtoi Tzanetos. Për më tepër, ekziston një aftësi për të personalizuar një mision shkencor të një mjeti ajror për të kryer masa të ndryshme ngarkese, për të rregulluar kohën e fluturimit dhe diapazonin e fluturimit, tha ai.

“Ne jemi të hapur për ide dhe koncepte të reja. Vendosni misionin tuaj … me konceptin tuaj të preferuar për rotorcraft në të ardhmen në Mars,” u tha Tzanetos pjesëmarrësve të MEPAG.