NASA po mëson qenin robot të Boston Dynamics, Spot, si të eksplorojë shpellat në Mars në mënyrë që të mund të kërkojë shenja jete

foto

Megjithëse roveri Perseverance i NASA -s është në sipërfaqen e Marsit duke kërkuar shenja të jetës së lashtë, agjencia hapësinore amerikane beson se robotët që kërkojnë në shpella mund të ndihmojnë agjencinë hapësinore amerikane të gjejë jetë jashtë këtij planeti.

Si e tillë, ajo po punon me një numër kontraktorësh, përfshirë Boston Dynamics, në një projekt të njohur si BRAILLE (Hetimet Anologjike Biologjike dhe Burimore në Mjediset me Dritë të Ulët), duke eksploruar shpellat e ngjashme me Marsin në Tokë me shpresën se një ditë ato do të përdoren për misionet e ardhshme.

Robotët plotësisht autonome, si “Boston Dynamics ‘Spot”, mund të ndihmojnë në eksplorimin e këtyre shpellave, të cilat besohet të jenë qindra metra të gjata dhe e bëjnë komunikimin me Tokën të vështirë, nëse jo të pamundur.

Në Tokë, NASA ka përfshirë autonominë dhe sistemin e saj të inteligjencës artificiale, NeBula, në Spot, për ta ndihmuar atë të eksplorojë hënën, Marsin dhe vende të tjera në sistemin diellor.

“Misionet potenciale të ardhshme të eksplorimit njerëzor mund të përfitojnë nga robotët në shumë mënyra të ndryshme,” tha Ali Agha, drejtuesi i kërkimit të projektit, për CBS News. ‘Veçanërisht, robotët mund të dërgohen në misione pararendëse për të siguruar më shumë informacion në lidhje me destinacionin para se njerëzit të zbarkojnë në ato destinacione.

“Përveç kësaj, robotët mund të shoqërojnë astronautët gjatë misioneve për të ndihmuar në zbulimin e terreneve të caktuara ose me logjistikë dhe shumë detyra që mund t’i bëjnë misionet e astronautëve më të sigurt dhe më efikas.”

Në korrik, ulësja InSight e NASA -s detajoi strukturën e brendshme të Marsit, duke treguar bërthamën, mantelin dhe koren e tij, duke përdorur të dhëna nga ‘marsquakes’.

Duke përdorur NeBula, studiuesit e NASA -s janë në gjendje të adresojnë ‘elementë të ndryshëm të misionit, duke përfshirë ndijimin, mjedisin, lëvizjen, shëndetin e sistemit, komunikimin, ndër të tjera’ për trurin e robotit, sipas faqes së internetit të NASA -s.

Për trupin e tij, roboti duhet të ketë kontroll të temperaturës, të jetë i mbrojtur nga rrezatimi dhe të jetë i aftë të ruajë fuqinë dhe energjinë.

“SPOT është një nga robotët më të aftë që kemi dhe është e mahnitshme të shohësh se si reagon me sukses ndaj vendimeve dhe komandave të nivelit të lartë që vijnë nga truri i robotit dhe si mund të ruajë stabilitetin në terrene të ashpra dhe ekstreme,” tha Agha.

“Përveç roverëve tanë të aftë tradicionalë me rrota, aftësia për të” ecur “është një pasuri e madhe kur merret me terrene të pabarabarta pa rrugë dhe pa sipërfaqe të sheshta.”

Shpellat u gjetën për herë të parë në Mars në 2007, me shkencëtarët që spekuluan atëherë se ato mund të ishin shtëpia e jetës jashtëtokësore.

Që atëherë, studiuesit kanë studiuar tubat e lavës nëntokësore në Planetin e Kuq (si dhe hënën), duke përfshirë një ‘tub lavë’ në anën e Pavonis Mons, një nga vullkanet më të mëdhenj të Marsit që mund të përdoret një ditë për vendosjen e njerëzve.

Roboti duhet të jetë në gjendje të mbajë ngarkesë të mjaftueshme në mënyrë që sytë, veshët dhe truri i tij ta ndihmojnë atë të lundrojë në terrenin marsian ose hënor; të ketë sasinë e kërkuar të instrumenteve shkencore; dhe të jetë i aftë të përshkojë një trup qiellor me një nivel ‘të arsyeshëm’ të stabilitetit, shpejtësisë dhe qëndrueshmërisë.

Spot është një nga robotët e paktë me të cilët NASA po punon dhe që është në gjendje të trajtojë të tre kërkesat, shpjegoi Agha.

“Roboti Boston Dynamics Spot është një nga robotët e paktë që i plotëson këto kufizime njëkohësisht,” shtoi Agha. “Pra, integrimi i trurit tonë robot, NeBula, në Spot ka shtyrë kufijtë e asaj që ishte e mundur në eksplorimin e mjediseve të panjohura si Marsi.”

Në faqen e saj të internetit, NASA JPL nxjerr në pah “zgjuarsitë” e Spot, duke vënë në dukje se mund të përdoret për të gjetur jetë mikrobike nën sipërfaqen e Marsit, ose trupa qiellorë të akullt, si Europa, Enceladus dhe Titan.

It’sshtë e mundur që robotët e gjeneratës së ardhshme të mund të hyjnë në zonat e Marsit që nuk do të ishin të afta me roverët tradicionalë, siç është Perseverance ose paraardhësi i saj, Curisoty, shtoi Agha.

“Trupat robotë të gjeneratës së ardhshme dhe aftësitë e lëvizjes mekanike do të mundësonin lloje të reja misionesh mbi terrene që përndryshe ishin të paarritshëm nga roverët tradicionalë,” tha Agha.

“Gjithashtu, për shkak të rritjes së shpejtësisë dhe aftësive të kalimit, misionet e ardhshme mund të synojnë destinacione që tradicionalisht konsiderohen të jenë shumë larg rajoneve të lundrueshme në Mars.”

Në prill, një studim i botuar nga studiuesit në Universitetin Brown sugjeroi që jeta mund të lulëzojë nën peizazhin e pluhurosur të Marsit.

Studiuesit shikuan përbërjen kimike të shkëmbinjve nga Marsi që kanë arritur rrugën drejt Tokës dhe përcaktuan se nëse prekin ujin, mund të mbështesin bashkësitë mikrobike të ngjashme me ato në Tokë.