Rrezatimi diellor drejtuar për në Tokë mund të shkaktojë “Dritat Veriore” por dhe të prishë rrjetin elektrik

foto

Breshëria e rrezatimit mund të shkaktojë dritat veriore nëse përplaset me atmosferën tonë dhe mund të shkaktojë probleme të mëdha për rrjetet e energjisë, sugjerojnë ekspertët.

Observatori Dinamik Diellor i NASA-s, i cili ndjek aktivitetin e Diellit, kapi një imazh të ngjarjes në orën 11:35 të mëngjesit EST (4:35 pasdite BST) të enjten.

Ajo tashmë ka shkaktuar një ndërprerje të përkohshme, por të fortë, të radios në pjesë të Amerikës së Jugut, sipas Qendrës së Parashikimit të Motit Hapësinor të SHBA (SWPC).

Shpërthimi është rezultat i një nxjerrjeje në masë koronale (CME) – një dëbim i madh i plazmës nga shtresa e jashtme e Diellit, e quajtur korona.

Në një postim në blog, NASA tha se shpërthimi “i rëndësishëm” është klasifikuar si X1.

Flakët janë renditur sipas shkronjave, me më të mëdhenjtë të etiketuar si “X-class”. Flakët më të vogla janë “A-class”.

Numrat më të lartë tregojnë shpërthime më intensive. Nasa regjistroi një X28 në 2003, megjithëse një X1 është ende një shpërthim i rëndësishëm.

Shpërthimi pritet të godasë Tokën gjatë fundjavës, që do të thotë se mund të bjerë në Halloween më 31 tetor.

Dr Tamitha Skov, një fizikan i motit hapësinor, tha në Twitter: “Një goditje e drejtpërdrejtë për Halloween! Stuhia diellore e nisur gjatë shpërthimit X sot është me të vërtetë e drejtuar nga Toka!

“Parashikimet e NASA-s konfirmojnë ndikimin deri në fillim të 31 tetorit.

“Prisni aurora deri në gjerësi të mesme, si dhe probleme të marrjes GPS dhe ndërprerje të radios amatore në anën e natës së Tokës!”

Shpërthimet diellore mund të kenë një ndikim në Tokë. Ato ndikojnë në fushën magnetike të planetit tonë, e cila nga ana tjetër mund të prishë rrjetet e energjisë dhe rrjetet e komunikimit.

“Rrezatimi i dëmshëm nga një shpërthim nuk mund të kalojë nëpër atmosferën e Tokës për të prekur fizikisht njerëzit në tokë”, tha NASA.

“Megjithatë – kur janë mjaft intensive – ato mund të shqetësojnë atmosferën në shtresën ku udhëtojnë GPS dhe sinjalet e komunikimit.”

Fatmirësisht, për shkak të intensitetit të shpërthimit, çdo ndërprerje që shkakton ka të ngjarë të jetë e përkohshme.

Në të kaluarën, ndezjet më të mëdha diellore kanë bërë kërdi në planetin tonë.

Në vitin 1989, një shpërthim i fortë diellor qëlloi kaq shumë grimca të ngarkuara elektrike në Tokë sa që Provinca Kanadeze e Quebec humbi energjinë për nëntë orë.

Përveçse shkaktojnë probleme për teknologjinë tonë, ato mund të shkaktojnë dëm për astronautët që punojnë në Stacionin Ndërkombëtar të Hapësirës, ​​qoftë nëpërmjet ekspozimit ndaj rrezatimit ose duke ndërhyrë në komunikimet e kontrollit të misionit.

Fusha magnetike e Tokës na ndihmon të na mbrojë nga pasojat më ekstreme të ndezjeve diellore.

Shpërthimet më të dobëta diellore janë përgjegjëse për aurorat si Dritat Veriore.

Këto ekrane të dritës natyrore janë shembuj të bombardimit të magnetosferës së Tokës nga era diellore, e cila krijon ekranet jeshile dhe blu të ndezura.

Dielli është aktualisht në fillimin e një cikli të ri diellor 11-vjeçar, i cili zakonisht sheh shpërthime dhe flakërime që rriten më intensive dhe ekstreme.

Këto ngjarje pritet të arrijnë kulmin rreth vitit 2025 dhe shpresohet që Orbiteri Diellor t’i vëzhgojë të gjitha pasi synon të fluturojë brenda 26 milionë milje nga dielli.