Nisja e reketës indiane GSLV dështon

foto

Një automjet satelitor gjeosinkron Indian (GSLV) pësoi një mosfunksionim të fazës së tij të sipërme gjatë lëshimit të 11 gushtit, duke shkaktuar humbjen e një sateliti të imazhit.

GSLV u largua nga Qendra Hapësinore Satish Dhawan në 8:13 pasdite. Fazat fillestare të fluturimit, duke përfshirë djegiet nga katër përforcues të rripit dhe fazat e para dhe të dyta, dukej se shkuan siç ishte planifikuar, ashtu siç bëri edhe ndarja e mburojës së ngarkesës së raketës.

Katër minuta dhe 55 sekonda pas ngritjes, faza e dytë u nda me motorin kriogjenik të fazës së sipërme të planifikuar të ndizet një sekondë më vonë. Skena u shfaq të fillojë të rrokulliset dhe të humbasë kontrollin e qëndrimit momente më vonë, bazuar në animacionet që rrjedhin nga telemetria e mjetit lëshues të shfaqur në transmetimin në internet nga agjencia indiane e hapësirës ISRO.

Në një moment, ekranet e telemetrisë treguan se faza humbi lartësinë dhe shpejtësinë, ndërsa animacioni tregoi se faza kishte humbur qartë kontrollin e qëndrimit. Minuta heshtjeje u ndoq në transmetimin në internet para se ISRO të konfirmonte se nisja kishte dështuar.

Nisja “nuk mund të realizohej plotësisht kryesisht për shkak të një anomalie teknike të vërejtur në fazën kriogjenike,” tha K. Sivan, kryetar i ISRO. Ai nuk ofroi detaje të tjera në lidhje me dështimin. Në një deklaratë të shkurtër, ISRO tha se motori i fazës së sipërme nuk arriti të ndizet.

Nisja ishte fluturimi i 14 -të i GSLV, automjeti më i madh i lëshimit në Indi dhe i teti i versionit Mark 2, i cili ka një fazë të sipërme me një motor kriogjenik të zhvilluar në vend që përdor hidrogjen të lëngshëm dhe oksigjen të lëngshëm. Nisja e parë e Mark 2, në 2010, nuk arriti të arrijë orbitën për shkak të një dështimi të atij motori të fazës së sipërme, por lëshimet pasuese ishin të suksesshme deri në këtë fluturim të fundit.

GSLV mbante një satelit të quajtur EOS-03, i njohur më parë si GISAT-1. Sateliti duhej të siguronte imazhe të vazhdueshme, por relativisht të ulëta, të Indisë dhe rajoneve përreth nga orbita gjeostacionare, megjithëse ISRO lëshoi ​​disa detaje teknike në lidhje me satelitin.

Ky lëshim pësoi gati një vit e gjysmë vonesa. Nisja ishte planifikuar për Mars 2020, por u vonua nga një çështje teknike e paspecifikuar. Pandemia e shtyu nisjen në pranverën e vitit 2021, kur një çështje tjetër me satelitin, dhe një valë e re e pandemisë, vonoi më shumë lëshimin.

Ky ishte lëshimi i parë i GSLV Mark 2 që nga Dhjetori 2018. ISRO kishte pritur të kryente një tjetër nisje të GSLV Mark 2 më vonë këtë vit me disa të tjerë që do të ndiqnin në 2022 dhe 2023. Shumica e atyre lëshimeve do të bartin satelitë komunikimi, navigimi ose imazhi, por një do të mbajë NISAR, një radar sintetik të misionit shkencor të Tokës, i zhvilluar së bashku nga NASA dhe ISRO. Para këtij dështimi, NISAR ishte planifikuar të niste në fillim të vitit 2023.