Nisja e SpaceX Crew Dragon në stacionin hapësinor u vonua për një “çështje të vogël mjekësore”

foto

Nisja e planifikuar e një kapsule të SpaceX Crew Dragon të mërkurën që mbante katër astronautë në Stacionin Ndërkombëtar të Hapësirës është shtyrë të paktën të shtunën për shkak të një “çështjeje të vogël mjekësore” me një nga anëtarët e ekuipazhit, njoftoi NASA të hënën.

Agjencia tha se vonesa nuk lidhet me COVID-19 dhe nuk është një urgjencë mjekësore, por nuk u dhanë detaje të tjera. Nuk dihet se cili nga astronautët e “Crew-3” – komandanti Raja Chari, piloti Thomas Marshburn, Kayla Barron dhe astronauti i Agjencisë Evropiane të Hapësirës Matthias Maurer – mund të preken.

Astronautët tashmë ishin në karantinë, procedurë normale për astronautët në dy javët përpara nisjes, dhe nuk kishte indikacione për një problem përpara njoftimit të NASA-s në një postim në blog.

“Ekipet do të vazhdojnë të monitorojnë shëndetin e ekuipazhit ndërsa vlerësojnë mundësitë e mundshme të nisjes në fund të javës”, thuhet në deklaratën e NASA-s. “Mundësia më e hershme e mundshme për nisje është ora 23:36 EDT të shtunën, 6 nëntor.”

Ndryshe nga agjencia ruse e hapësirës, NASA nuk zgjedh dhe nuk trajnon ekuipazhet rezervë, kështu që të katër astronautët e Crew-3 duhet të konsiderohen të përshtatshëm përpara se fluturimi të vazhdojë.

Vonesa është e para për një mision të pilotuar të NASA-s për shkak të një problemi mjekësor që nga fluturimi i anijes kozmike STS-36 në 1990 kur komandanti John Creighton u sëmur përpara nisjes.

Astronautët e Crew-3 fillimisht ishin planifikuar të ngriheshin më 31 tetor, por nisja u vonua për të mërkurën herët për shkak të motit të stuhishëm në Oqeanin Atlantik përgjatë trajektores drejt orbitës ku ekuipazhi mund të detyrohej të bënte një spërkatje emergjente gjatë një abort.

Duke pasur parasysh natyrën e orbitës së laboratorit, mundësia tjetër për nisje vjen në orën 1:10 të mëngjesit të së mërkurës, por NASA e përjashtoi këtë me njoftimin e së hënës.

“Agjencia bën çdo përpjekje për të mbrojtur ekuipazhin përpara nisjes së tij përmes një plani stabilizimi shëndetësor,” tha NASA në postimin e saj në blog. “Astronautët e ekuipazhit-3 do të qëndrojnë në karantinë në Qendrën Hapësinore Kennedy të NASA-s në Florida, ndërsa përgatiten për nisjen e tyre.”

Vonesa mund të ketë një ndikim në planet për të sjellë katër astronautë të tjerë të stacioneve hapësinore përsëri në Tokë.

Të nisur në bordin e një Crew Dragon prillin e kaluar, astronautët e Crew-2 po planifikonin një “dorëzimi të drejtpërdrejtë” me Chari, Marshburn, Barron dhe Maurer, duke ndihmuar zëvendësuesit e tyre të shpejtonin operacionet e stacionit përpara se të ktheheshin në Tokë për të mbyllur një gjashtë. – qëndrim muaj në orbitë.

Por në varësi të asaj se sa kohë është vonuar në të vërtetë misioni Crew-3, astronautët e Crew-2 – komandanti Shane Kimbrough, piloti Megan McArthur, astronauti i ESA Thomas Pesquet dhe fluturuesi japonez Akihiko Hoshide – mund të porositen në shtëpi përpara se zëvendësuesit e tyre të arrijnë atje.

Kjo do ta linte përkohësisht stacionin në duart e një ekuipazhi të reduktuar prej tre personash, komandantit të Soyuz MS-19/65S Anton Shkaplerov, kozmonautit Pyotr Dubrov dhe astronautit të NASA-s Mark Vande Hei.

Shkaplerov u nis në laborator më 5 tetor, ndërsa Dubrov dhe Vande Hei u nisën në prill dhe planifikojnë të kalojnë gati një vit të plotë në orbitë përpara se të kthehen në Tokë në fund të marsit.