Një bojë 3D e bërë nga qeliza të gjalla për krijimin e strukturave të gjalla

foto

Një ekip studiuesish nga Universiteti i Harvardit dhe Brigham and Women’s Hospital, Shkolla Mjekësore e Harvardit, ka zhvilluar një lloj boje të gjallë që mund të përdoret për të printuar materiale të gjalla. Në punimin e tyre të botuar në revistën Nature Communications, grupi përshkruan se si e bënë bojën e tyre dhe përdorimet e mundshme për të.

Për disa vite, inxhinierët mikrobialë kanë punuar për të zhvilluar një mjet për të krijuar materiale të gjalla për t’u përdorur në një shumëllojshmëri të gjerë aplikimesh si pajisjet mjekësore. Por marrja e materialeve të tilla në përputhje me strukturat e dëshiruara 3D është dëshmuar të jetë një detyrë e frikshme. Në këtë përpjekje të re, studiuesit kanë marrë një qasje të re për të trajtuar problemin – duke inxhinieruar Escherichia coli për të prodhuar një produkt që mund të përdoret si bazë për një bojë për përdorim në një printer 3D.

Puna filloi me bioinxhinierimin e baktereve për të prodhuar nanofibra të gjalla. Studiuesit më pas grumbulluan fibrat dhe shtuan përbërës të tjerë për të prodhuar një lloj boje të gjallë që mund të përdoret në një printer konvencional 3D. Pasi e gjetën konceptin të zbatueshëm, ekipi bioinxhinieroi mikrobe të tjera për të prodhuar lloje të tjera fibrash ose materialesh të gjalla dhe i shtoi ato në bojë. Më pas ata përdorën bojën për të printuar objekte 3D që kishin përbërës të gjallë. Njëri ishte një material që sekretonte azurinë – një ilaç kundër kancerit – kur stimulohej nga disa kimikate. Një tjetër ishte një material që sekuestroi Bisphenol A (një toksinë që ka gjetur rrugën e saj në mjedis) pa ndihmën e kimikateve ose pajisjeve të tjera.

Studiuesit besojnë se koncepti i tyre sugjeron se prodhimi i bojërave të tilla mund të jetë një propozim vetë-krijues. Inxhinieria mund t’u shtohet mikrobeve për t’i shtyrë ata të prodhojnë kopje karboni të vetes – boja mund të rritet fjalë për fjalë në një kavanoz. Ata gjithashtu deklarojnë se duket e mundur që teknika të mund të përdoret për të printuar materiale ndërtimi të rinovueshme që jo vetëm që do të rriteshin, por mund të vetë-shëroheshin – një qasje e mundshme për ndërtimin e shtëpive të vetë-qëndrueshme këtu në Tokë, në Hënë ose në Mars.