A është NASA e vetëdijshme për ndonjë asteroid kërcënues për Tokën?

foto

A është NASA në dijeni të ndonjë asteroidi kërcënues për Tokën? Për fat të mirë nuk ka asnjë kërcënim të njohur asteroid për Tokën për të paktën 100 vjet. Por kjo nuk do të thotë që ne nuk po kërkojmë. Eksperti i asteroideve Davide Farnocchia i Laboratorit të Propulsionit Jet të NASA-s e zbërthen atë:

A është NASA e vetëdijshme për ndonjë asteroid kërcënues për Tokën? Ne pyetëm një shkencëtar të NASA-s.

Jo, nuk ka asnjë asteroid që ne e dimë që të jetë shqetësues për sa i përket rrezikut të goditjes.

Tani, ne e dimë se ndikimet e asteroideve kanë ndodhur në të kaluarën dhe sigurisht që mund të ndodhin në të ardhmen. Por duhet të kemi parasysh se këto janë ngjarje të rralla.

Një përplasje asteroidi që mund të shkaktojë dëme serioze rajonale ndodh vetëm çdo disa mijëra vjet ose më gjatë.

Megjithatë, është një ide e mirë të na mbroni kundër kësaj mundësie dhe rregulli i lojës është të gjejmë asteroidët përpara se ata të na gjejnë.

Dhe kjo është arsyeja pse për më shumë se 20 vjet, NASA ka financuar programe kërkimi për të vëzhguar qiellin pothuajse çdo natë për të gjetur dhe gjurmuar asteroidët.

Dhe ne kemi bërë një punë mjaft të mirë në këtë. Deri më tani, ne kemi zbuluar më shumë se një milion asteroidë, duke përfshirë 95 për qind të asteroidëve që janë më të mëdhenj se një kilometër dhe që mund të afrohen me Tokën.

Pasi zbulojmë një asteroid, ne projektojmë lëvizjen e tij në të ardhmen për të vlerësuar mundësinë e një përplasjeje me Tokën.

Ne kemi një shkallë të quajtur shkalla e Torinos që na ndihmon të renditim rrezikun që vjen nga çdo asteroid. Ai shkon nga zero, që është rreziku më i ulët, në 10, që është rreziku më i lartë.

Dhe lajmi i mirë është se për të gjithë asteroidët që kemi zbuluar deri më tani, shkalla e Torinos është zero – pra, rreziku më i ulët për njëqind vitet e ardhshme.

Pra, a është NASA e vetëdijshme për ndonjë asteroid kërcënues për Tokën?

Jo. Por ne do të vazhdojmë të kërkojmë qiejt për çdo rast.

Ne pyetëm një shkencëtar të NASA-s.