Fluturimi radhës i helikopterit në Mars

foto

Shtatë muaj pas fluturimit të tij të parë epik në planetin e kuq, helikopteri Mars Ingenuity i NASA-s është ende i fortë, duke tejkaluar pritshmëritë e misionit origjinal përtej çdo besimi, për gëzimin dhe entuziazmin e të gjithëve. E megjithatë, ne ende nuk mund të ngopemi me pamjet befasuese të udhëtimeve të saj.

Vetëm pesë fluturime ishin planifikuar për robotin e vogël në atmosferën e hollë të Marsit, dhe tashmë është marrë në ajër të paktën 15 herë.

Deri tani, Ingenuity është praktikisht një profesionist i fluturimit dhe është ende po aq mbresëlënëse të shikosh helikopterin të ngrihet në ajër, duke kryer manovra komplekse në një botë kaq të ndryshme nga Toka. NASA sapo ka publikuar pamjet e një prej fluturimeve më sfiduese deri më tani – numri me fat 13, i cili u zhvillua më 4 shtator 2021.

Roveri Mars Perseverance, partneri i Ingenuity në krim, kapi të gjithë kohëzgjatjen e fluturimit me Mastcam-Z, sistemin e tij të kamerave të shikimit dylbi të Perseverance. Kjo jo vetëm që i ndihmon shkencëtarët këtu në Tokë të studiojnë fluturimin, por gjithashtu vendos instrumentet e Percy-t në ritmet e tij.

“Vlera e Mastcam-Z shkëlqen me të vërtetë me këto videoklipe,” tha inxhinieri Justin Maki i Laboratorit Jet Propulsion të NASA-s.

“Edhe në 300 metra [328 jard] larg, ne kemi një pamje të mrekullueshme të ngritjes dhe uljes përmes ‘syrit të djathtë’ të Mastcam-Z. Dhe ndërsa helikopteri është pak më shumë se një grimcë në pamjen e gjerë të marrë përmes ‘syrit të majtë’, ai u jep shikuesve një ndjenjë të mirë për madhësinë e mjedisit që Ingenuity po eksploron.”

Fluturimi u zhvillua në rajonin Séítah të kraterit Jezero, ku dy sondat robotike eksploruan terrenin së bashku, duke mbledhur të dhëna në mënyrë që shkencëtarët këtu në Tokë të mund të studiojnë përbërjen minerale të rajonit.

Qëllimi i fluturimit ishte të merrte imazhe të një dalje shkëmbore nga kënde të shumta, nga një lartësi maksimale prej 8 metrash. Këto imazhe janë marrë me kërkesë të ekipit shkencor të Perseverance, për të plotësuar 10 imazhe të marra gjatë fluturimit të 12-të të helikopterit.

Pas ngritjes, e cila gjeneroi një fryrje pluhuri, Ingenuity u ngjit në lartësinë e tij maksimale përpara se të kthehej në vend dhe të anohej në njërën anë për fluturimin horizontal në pikën e tij të favorshme, në të djathtë të fushës së shikimit të Këmbënguljes. Pak më vonë, ai kthehet përsëri në të majtë dhe ulet, disa metra nga pika e tij e ngritjes.

“Ne u ngritëm nga dyshemeja e kraterit dhe fluturuam mbi një kreshtë të ngritur përpara se të zhytemi në Séítah,” tha shefi piloti i Ingenuity, Håvard Grip i JPL.

“Meqenëse filtri i navigimit të helikopterit preferon terrenin e sheshtë, ne programuam në një pikë kalimi pranë vijës së kreshtës, ku helikopteri ngadalësohet dhe rri pezull për një moment. Simulimet tona të fluturimit treguan se ky “frymëmarrje” e vogël do ta ndihmonte helikopterin të mbante gjurmët e drejtimit të tij. pavarësisht nga ndryshimet e rëndësishme të terrenit. E bën të njëjtën gjë në rrugën e kthimit. Është fantastike ta shohësh këtë të ndodhë, dhe kjo përforcon saktësinë e modelimit tonë dhe të kuptuarit tonë se si të operojmë më mirë Ingenuity.”

Para se të ndërmerrej fluturimi i parë, ishte e paqartë nëse Ingenuity do të fluturonte fare. Kushtet atmosferike në Mars janë krejt të ndryshme nga ato në Tokë; më e rëndësishmja, dendësia atmosferike në Mars është shumë më e ulët, që do të thotë të qëndrosh lart është shumë më e vështirë.

Në kohën e fluturimit të 13-të të Ingenuity, kushtet po bëheshin më sfiduese, për shkak të ndryshimeve sezonale që ulnin edhe më tej presionin atmosferik. Për shkak se Ingenuity nuk ishte projektuar për të vazhduar misionin e tij përtej disa muajsh, inxhinierëve të helikopterit u është dashur të gjenin mënyra për të kompensuar këtë rënie në densitet, duke rrotulluar rotorët e tij edhe më shpejt për të gjeneruar ngritje.

Deri më tani, kjo ka funksionuar, por vendos stres shtesë në harduerin e helikopterit. Inxhinierët po vazhdojnë të kryejnë teste dhe të monitorojnë nga afër zgjuarsinë gjatë fluturimeve.

Helikopteri do të kryente fluturimin e tij të 16-të më 20 nëntor, gjatë fundjavës. Ne do të presim me padurim për të zbuluar se si shkoi.