Sa asteroidë kërcënojnë në të vërtetë Tokën?

foto

Pra, keni dëgjuar se një asteroid mund të përplaset në Tokë duke shkaktuar të gjitha llojet e kërdive, por sa shkëmbinj hapësinorë atje kërcënojnë në të vërtetë planetin tonë?

Është e ndërlikuar, sepse përgjigja varet nga ajo që nënkuptoni me kërcënim.

Le të fillojmë me hapin më të rëndësishëm: NASA di për zero asteroidë të mëdhenj sa të bëjnë dëme domethënëse në Tokë dhe aktualisht në rrugën e duhur për t’u përplasur me planetin tonë në të ardhmen e parashikueshme. Por asteroidë të mëdhenj që varen rreth Tokës? Ne kemi parë shumë prej tyre dhe shkencëtarët po zbulojnë praktikisht çdo ditë asteroide të rinj pranë Tokës, me më shumë se 27,000 të identifikuar deri më sot.

“Ne po grumbullojmë numrat për këto popullata, por në të njëjtën kohë, nuk ka asnjë kërcënim të njohur për momentin për Tokën,” tha Kelly Fast, e cila është një menaxhere e programit të vëzhgimit të objekteve afër Tokës në Zyrën e Koordinimit të Mbrojtjes Planetare të NASA-s. Space.com. “Nuk ka asgjë, nuk ka asnjë asteroid për të cilin ne dimë që përbën një kërcënim të rëndësishëm për Tokën.”

Dhe ndërsa mund të duket paradoksale, rritja e vazhdueshme e numrit të asteroidëve afër Tokës rezulton të jetë lajmi më i mirë i mundshëm nëse jeni të shqetësuar për një përplasje të mundshme asteroidi.

Arti i mbrojtjes së Tokës nga një goditje asteroidi quhet mbrojtja planetare dhe ka dy faza kryesore të procesit. Testi i Ridrejtimit të Dyfishtë të Asteroidit (DART) i NASA-s, i nisur më vonë këtë muaj, është një mision i krijuar për të testuar fazën e dytë të mbrojtjes planetare, duke devijuar një asteroid kërcënues nga kryqëzimi me Tokën.

Por përpara se dikush të mund të përpiqet të devijojë një asteroid, shkencëtarët duhet të gjejnë shkëmbin hapësinor dhe të hartojnë orbitën e tij shumë vite në të ardhmen për të kuptuar se ai do ose mund të godasë Tokën.

“Njerëzit mund të mendojnë se mbrojtja planetare ka të bëjë me devijimin e asteroidëve, por nuk është ashtu,” tha për Space.com Nancy Chabot, një shkencëtare planetare në Laboratorin e Fizikës së Aplikuar të Universitetit Johns Hopkins në Maryland dhe drejtuesja e koordinimit për DART. “Mbajtja e gjurmëve të asteroidëve aktualë, identifikimi i tyre dhe gjetja e tyre është me të vërtetë thelbësore për të qenë në gjendje të bëjmë gjithçka për ta në të ardhmen.”

Shkencëtarët kanë identifikuar rreth 750,000 asteroidë deri më sot, por dyshojnë se ka miliona shkëmbinj hapësinorë që kalojnë përmes sistemit të plotë diellor. Për fat të mirë, shumë prej tyre qëndrojnë larg, larg Tokës – merrni parasysh, për shembull, banorët e brezit kryesor të asteroidëve ose asteroidët trojanë që rrethojnë Jupiterin në orbitën e tij.

Në pyllin e Tokës, ky numër bie disi: Shkencëtarët kanë identifikuar më shumë se 27,000 asteroidë afër Tokës, me të rinj që dallohen çdo ditë.

Këto zbulime janë falë një ekipi instrumentesh në Tokë dhe në hapësirë që i kushtojnë një pjesë ose të gjithë kohën e tyre zbulimit dhe katalogimit të asteroidëve. Shumica dërrmuese e këtyre zbulimeve kanë ardhur që nga fundi i viteve 1990, megjithëse ekspertët paralajmëruan për kërcënimin e paraqitur nga asteroidët më parë pa shumë sukses.

“Nëse flisni me shkencëtarët që po studionin këtë në vitet ’80, ka një frazë që ata shpesh i referohen të quajtur faktori i qeshjes,” tha për Space.com Carrie Nugent, një shkencëtare planetare në Kolegjin Olin në Massachusetts. “Ata në thelb thonë se nuk mund të flisnin për këtë temë shkencore pa njerëzit që të qeshin me ta.”

Puna ishte mjaft e vështirë edhe atëherë, me anketat e mbështetura në filmin fotografik të zhvilluar në një dhomë të errët dhe më pas u përdor me një pajisje që ndihmonte trurin e njeriut të dallonte asteroidët që lëviznin kundër yjeve të sfondit. Tani, kamerat moderne dhe programet kompjuterike mund të mbajnë pjesën më të madhe të punës së identifikimit.

Pra, rritja e zbulimeve të asteroideve ka qenë pjesërisht një çështje teknologjie. Por rritja e financimit ishte gjithashtu thelbësore, gjë që e bëri jetik reduktimin e faktorit të qeshjes.

Një moment historik ishte ndikimi i Kometës Shoemaker-Levy 9 me Jupiterin në vitin 1994, i cili papritur la një gjurmë në retë e Jupiterit në madhësinë e Tokës që zgjati për muaj të tërë. “Njerëzit filluan të mendojnë, ‘Ua, nëse kjo do të ndodhte me Jupiterin, çfarë do të ndodhte nëse do të godiste Tokën?”, tha Nugent.

Kongresi pranoi t’i jepte përparësi gjuetisë së asteroideve, duke i bërë thirrje NASA-s që të identifikonte të paktën 90% të asteroidëve më të mëdhenj, më pas të mesëm. Sot, ka një mori projektesh që zbulojnë asteroidë afër Tokës, pavarësisht nëse është prioriteti i tyre kryesor apo një mundësi që ata mund ta përdorin.