Njerëzit mund të jetojnë deri në 150 vjeç, thotë shkenca

foto

Edhe nëse arrini disi ta kaloni dekadën e pleqërisë pa një çështje të vetme të madhe shëndetësore – duke shmangur kancerin, sëmundjet e zemrës, diabetin dhe kështu me radhë – shkencëtarët thonë se ka një tavan se sa gjatë mund të zgjasësh jetën tënde.

Por ajo që e pengon trupin e njeriut të arrijë pavdekësinë është çuditërisht e zakonshme: me kalimin e kohës, trupi juaj humbet “elasticitetin fiziologjik”, ose aftësinë për t’u rigjeneruar, që keni pasur dikur në vitet tuaja të reja. Kjo, thonë shkencëtarët në një studim të botuar në fillim të këtij viti në Nature Communications, është e mjaftueshme për të kufizuar jetën tonë në 120 deri në 150 vjet më së shumti.

Studiuesi kryesor Timothy Pyrkov është pjesë e një kompanie bioteknike me bazë në Singapor të quajtur Gero. Qëllimi i deklaruar i Gero është “hakimi i sëmundjeve komplekse dhe plakja”, duke vendosur një axhendë të qartë për kërkimin. Për këtë analizë, Gero bashkëpunoi me Qendrën Gjithëpërfshirëse të Kancerit Roswell Park në Buffalo, New York dhe studioi grupe të mëdha njerëzish në SHBA, Britani të Madhe dhe Rusi.

Ekipi zbërtheu në detaje të gjitha grupmoshat, duke bërë dallimin midis “moshës së rritur të hershme” (16 deri në 35 vjeç), “mesjetës” (35- deri në 65 vjeç) dhe “moshave më të mëdha” (më të vjetra se 65). Pastaj, ata ekzaminuan si ndryshimet në numërimin e qelizave të gjakut ashtu edhe numrin e hapave që grupet ndërmorën, duke i trajtuar dy faktorët si “shenja dalluese të plakjes” që mund t’i ndihmojnë ata të përcaktojnë përparimin (ose përkeqësimin) e subjekteve gjatë disa muajve.

Qelizat e gjakut dhe hapat mund të mbeten konstante, zbuluan studiuesit, nëse jo për ndërprerje periodike. Në mënyrë të veçantë, ata vunë re se problemi nuk ishte një rënie e vazhdueshme me moshën, por përkundrazi, një seri zbritjesh në të cilat trupat e subjekteve nuk mund të ktheheshin në nivelin e tyre të mëparshëm të shëndetit.