Njeriu i paralizuar ecën përsëri pasi përdor Bluetooth për të lidhur trurin e tij me shtyllën kurrizore

foto

Një burrë në Holandë, i cili ishte i paralizuar në një aksident me biçikletë, tani është në gjendje të ecë përsëri falë një pajisjeje që lidh trurin e tij me shtyllën kurrizore përmes lidhjes Bluetooth.

foto

Pasi pësoi lëndime që i ndryshonin jetën gjatë aksidentit të tij në Kinë në vitin 2011, 40-vjeçarit Gert-Jan Oskam iu tha se nuk do të ecte më pasi u zbulua se qafa e tij ishte thyer.

foto

Por falë implantit që lexon valët e trurit dhe dërgon udhëzime me valë në shtyllën kurrizore, Oskam tani është sërish në gjendje të përdorë muskujt e nevojshëm për të qëndruar dhe për të ecur.

Ky implant i veçantë njihet si një “urë dixhitale” dhe u zhvillua nga një ekip neuroshkencëtarësh me bazë në Zvicër, të cilët janë përfshirë prej kohësh në një program që synon të ndihmojë individët e paralizuar të kapërcejnë kufizimet e tyre përmes ndërfaqeve pa tel tru-makinë.

Që nga marrja kirurgjikale e implantit, Oskam ka qenë në gjendje të ngjisë shkallët dhe të ecë deri në 100 metra në të njëjtën kohë.

“Para disa muajsh arrita, për herë të parë pas 10 vitesh, të ngrihesha në këmbë dhe të pija një birrë me miqtë e mi”, tha ai. “Ishte shumë bukur. Unë dua ta përdor atë në jetën time të përditshme.”

Në testet e mëparshme duke përdorur një ndërfaqe të ndryshme, Oskam ishte gjithashtu në gjendje të ecte, por duke dërguar sinjale të gjeneruara nga një kompjuter në shtyllën kurrizore. Sinjalet dërgoheshin me ndërprerje përmes shtypjes së butonave dhe ai ishte në gjendje të bënte disa hapa në të njëjtën kohë, edhe pse në mënyrë jashtëzakonisht robotike.

Por në përsëritjen e fundit të pajisjes, elektroda u instaluan në trurin e Okamit që identifikonin aktivitetin nervor sa herë që ai donte të përdorte këmbët e tij dhe më pas e kthente atë aktivitet në impulse përpara se t’i dërgonte në një grup elektrodash të implantuara në shpinë, të cilat më pas prodhojnë lëvizjet e dëshiruara në këmbët e tij.

Natyrisht, pajisja aktualisht nuk është ende në gjendje të prodhojë lëvizjet e lëmuara dhe të papenguara që shihen te njerëzit e shëndetshëm me këmbë që punojnë plotësisht, por Oskam ka pranuar se ky përditësim i fundit megjithatë e ka lejuar atë të prodhojë lëvizje më natyrale në krahasim me versionet e mëparshme. .

Më konkretisht, kjo ndodh sepse lëvizjet si qëndrimi në këmbë dhe ecja u krijuan nga mendimet, të cilat dërgojnë sinjale te muskujt për të përkulur ijet, gjunjët dhe kyçet e këmbëve – të gjitha të nevojshme për të krijuar lëvizje sa më natyrale.

“Ajo që ne kemi qenë në gjendje të bëjmë është të rivendosim komunikimin midis trurit dhe rajonit të palcës kurrizore që kontrollon lëvizjen e këmbëve me një urë dixhitale,” tha Grégoire Courtine nga Instituti Federal Zviceran i Teknologjisë në Lozanë.

Po aq mbresëlënës është fakti që pajisja në dukje e ka lejuar Oskamin të “rehabilitohet” dhe të fitojë përsëri kontroll mbi këmbët e tij, edhe me pajisjen e fikur – diçka e mundshme për faktin se ai nuk i kishte shkëputur plotësisht të gjitha nervat. në shpinë të tij.

Në përgjithësi, zhvillimi i kësaj ure dixhitale tregon një premtim të jashtëzakonshëm në fushën e terapisë së paralizës dhe ekipi që qëndron pas saj shpreson që pajisjet e ardhshme mund t’i ndihmojnë pacientët të rikuperojnë lloje të tjera funksionesh, si kontrolli mbi krahët ose organet e tyre si fshikëza.

Dhe duke marrë parasysh reagimin inkurajues të Oskam ndaj pajisjes edhe 10 vjet pas aksidentit të tij që ndryshoi jetën, nuk është çudi që ata ndihen mjaft të sigurt se një teknologji e tillë mund të jetë edhe më e mirë për pacientët që sapo kanë marrë lëndime.