Si të shikoni transmetimin e parë ‘live’ të ESA Mars Express

foto

Më 2 qershor 2023, Agjencia Evropiane e Hapësirës do të transmetojë drejtpërdrejt imazhe nga Mars Express, një anije kozmike që u nis për herë të parë njëzet vjet më parë, sipas njoftimit të agjencisë të mërkurën. Transmetimi do të zhvillohet për një orë, duke filluar më 2 qershor në orën 11:45 ET dhe do të shfaqë imazhe të reja çdo 50 sekonda pasi ato vijnë drejtpërdrejt nga Kamera e Monitorimit Vizual të Express (VMC).

foto

Njoftimi thekson se imazhet nuk do të jenë “të drejtpërdrejta” në vetvete, pasi duhen nga tre deri në 22 minuta që ato të arrijnë në Tokë falë shpejtësisë së famshme të ngadaltë të dritës.

foto

Mars Express ka kaluar shumë gjatë duke bërë zbulime kyçe për fqinjin tonë qiellor të ndryshkur. Në gati dy dekadat e saj në shërbim, ajo ka zbuluar prova të akuiferëve gjigantë nëntokësorë; humbi dhe gjeti shokun e saj të tokës tokësor të quajtur Beagle 2; ndau imazhe të lavdishme si kjo panoramë e polit jugor të Marsit; dhe shumë më tepër gjatë rrugës. Çuditërisht, ai i ka bërë të gjitha gjatë ekzekutimit të një versioni të modifikuar të Windows 98.

ESA gjithashtu do të dërgojë përditësime nga llogaria e saj zyrtare në Twitter. Pasqyra e tij e Mars Express thotë se orbiteri fillimisht filloi të rrethonte Planetin e Kuq më 25 dhjetor 2003.