Njihuni me ‘Dogxim’, hibridi i parë i njohur në botë qen-dhelpër

foto

Në vitin 2021, një kafshë si qeni u soll në një qendër rehabilitimi kafshësh në Brazilin jugor, pasi u godit nga një makinë. Menjëherë pas kësaj, veterinerët vunë re sjellje të pazakontë.

foto

Kafsha dukej dhe leh si një qen – megjithëse me veshë të gjatë, të mprehtë, si dhelpra – por gjithashtu ngjitej në shkurre, një sjellje më tipike për dhelprën lokale Pampas dhe refuzoi ushqimin e zakonshëm të qenve, duke preferuar të hante minjtë.

foto

Kujdestarët filluan të pyesin veten nëse mund të ishte një hibrid – një përzierje e qenit shtëpiak dhe disa kafshëve të egra lokale, kështu që ata kontaktuan gjenetistin Thales Renato Ochotorena de Freitas dhe Rafael Kretschmer nga Universidade Federal do Rio Grande do Sul, të cilët, muajin e kaluar, publikuan një Studimi që konfirmon se kafsha ishte qeni i parë dhelpër i dokumentuar në botë. Zbulimi i ngacmoi dhe intrigoi ekspertët e gjenetikës së kafshëve.

“Çfarë bishë hibride e çuditshme!” shkroi Roland Kays, një biolog me Universitetin Shtetëror të Karolinës së Veriut dhe Muzeun e Shkencave të Natyrës së Karolinës së Veriut, në X (ish Twitter), së bashku me një foto të krijesës dhe një lidhje me studimin.

Ai shtoi se ndërsa hibridizimi ndër-specie është i njohur në mesin e kafshëve më të afërta si qentë dhe ujqit, qeni shtëpiak ( canis lupis familiaris ) dhe dhelpra Pampas ( Lycalopex gymnocerus) i përkasin “dy gjinive të ndara me 6.7 milionë vjet”.

“Kjo është ajo që mund të pritet të shihet te pemët, por jo te vertebrorët,” tha Loren Reiseberg, një gjenetiste në Universitetin e Kolumbisë Britanike. “Është sikur njerëzit të prodhojnë një hibrid të qëndrueshëm me shimpanzetë!”

Krijesa, një femër, u quajt “Dogxim”, një kryqëzim midis “qenit” dhe “graxaim do campo”, emri portugez për dhelprën Pampas. Dhe ndërsa i pari, mund të mos jetë i fundit në llojin e tij. Ndryshimet mjedisore mund të bëjnë më shumë hibride qen-dhelpra në të ardhmen – një perspektivë që mund të ketë pasoja problematike.

Hapi i parë për të konfirmuar mundësinë që Dogxim ishte një hibrid ishte përcaktimi i numrit të kromozomeve në qelizat e Dogxim. Ajo kishte 76 gjithsej, një e dhënë që shkencëtarët mund ta përdornin për të përcaktuar specien e saj, sepse një specie e vetme në përgjithësi do të ketë një numër fiks kromozomesh. Ujku me krip ( Chrysocyon brachyurus ) është i vetmi kanidi në rajon me 76 kromozome, por pamja dhe sjelljet e tij e përjashtuan atë si një prind të mundshëm.

Më pas, shkencëtarët arsyetuan se meqenëse një qen shtëpiak ka 39 kromozome dhe një dhelpër Pampas ka 37, 76 kromozomet që rezultojnë të gjetura në Dogxim mund të tregojnë “provën e parë të hibridizimit”, thotë Kretschmer.

Më pas, gjenetistët ekzaminuan ADN-në mitokondriale të Dogxim – kromozomet e trashëguara ekskluzivisht nga nëna e tij – dhe përcaktuan se ato vinin nga një dhelpër Pampas. Më pas ata shikuan ADN-në bërthamore, e cila përmban informacione kromozomale nga të dy prindërit, dhe gjetën një përzierje të qenit dhe dhelprës Pampas. Ky test gjenetik u përfundua gjatë gjashtë muajve, kohë gjatë së cilës Dogxim u shërua nga lëndimet e saj nga goditja e automjetit dhe u transferua në një rezervuar kafshësh.

Ndërsa dhelprat i përkasin të njëjtës familje biologjike si ujqërit dhe qentë – Canidae – ato nuk i përkasin të njëjtit grup më të vogël, gjinisë Canis . Në vend të kësaj, më shumë se gjashtë milionë vjet më parë, dhelprat u ndanë, duke u bërë përfundimisht mjaft të dallueshme për t’u konsideruar tani si gjinia Vulpes — ose, në rastin e dhelprës Pampas vendase në Amerikën e Jugut, gjinia Lycalopex .

“Në përgjithësi, te gjitarët, speciet shumohen me llojin e tyre,” shpjegon Kays. “Ndonjëherë, nëse ato nuk janë ndarë nga një periudhë kaq e gjatë evolucionare, ju mund të riprodhoni specie të ndryshme. Ne e shohim këtë të ndodhë me kojotë dhe ujqër, herë pas here, por kjo ka tendencë të ndodhë kur njëra nga kafshët është shumë e zakonshme në një rajon dhe tjetra është shumë e rrallë.

Dhelprat Pampas nuk janë të rralla, por të përhapura në të gjithë gamën e tyre në Amerikën e Jugut. Pra, si ndodhi ky hibridizimi i parë i këtij lloji dhe çfarë implikimesh, nëse ka, ka për qentë e mundshëm dhelpër të së ardhmes?

Ndërprerjet mjedisore ka të ngjarë të kontribuan në krijimin e Dogxim, thotë Kretschmer. Fushat me bar të Brazilit jugor ku jetojnë dhelprat Fampas po përjetojnë humbje dhe zhvillim të gjerë të habitatit. Pjesa më e madhe e tij po shndërrohet në kullota për fermat e bagëtive dhe në vendbanime për njerëz. Ndërsa popullatat e dhelprave Pampas kanë mbetur të qëndrueshme, habitati i tyre po mbivendoset gjithnjë e më shumë me tokat e qenve shtëpiake, duke u dhënë të dyve më shumë mundësi për t’u çiftuar.

Një faktor tjetër, thotë bashkautorja e studimit të Kretschmer, Bruna Szunwelski, mund të jenë qentë e braktisur.

“Praktika e braktisjes së qenve është një krim në Brazil, por ende ndodh shpesh,” thotë ajo. “Kafshët shtëpiake dhe qentë e gjuetisë shpesh braktisen në zona natyrore nga pronarët e tyre, duke kontribuar në shfaqjen më të madhe të qenve në habitatet natyrore, duke përfshirë zonat e mbrojtura.

Ndërsa një hibrid ndër-special është zakonisht një anomali, me pak gjasa për të riprodhuar dhe nisur një popullatë të re, po bëhet më e vështirë të parashikohet se si speciet mund të evoluojnë pasi ato janë të detyruara të përshtaten më shpejt me efektet e ndryshimeve klimatike dhe shqetësimeve të tjera mjedisore.

“Të dhënat sugjerojnë se hibridizimi ka qenë shumë më i zakonshëm gjatë evolucionit të bimëve dhe kafshëve sesa dyshohej më parë, duke përfshirë edhe midis linjave thellësisht divergjente,” vëren Reiseberg.

Kay, megjithatë, mendon se nuk ka gjasa të shohim më shumë dhelpra qensh, pjesërisht sepse kemi vetëm një shembull në të gjitha vitet që qentë dhe dhelprat kanë jetuar në afërsi, dhe sepse është gjenetikisht e rrezikshme.

“Ju ka më shumë gjasa të keni gjene që thjesht nuk do të funksionojnë së bashku,” në një krijesë krejtësisht të re si Dogxim, thotë ai, sesa në një specie që evoluoi gjatë miliona viteve, përmes mutacioneve graduale që rezultuan të dobishme për të. mbijetesën.

Krijesat e krijuara përmes hibridizimit shpesh kanë probleme shëndetësore ose veçori të tjera që i bëjnë ato më pak gjasa për të mbijetuar. Leshi i zi i Dogxim, për shembull, është në kontrast me nuancat tipike më të zbehta të palltos së dhelprës Pampas, të cilat maskohen më mirë në kullotat e habitatit të saj.

Megjithëse raportohet se ishte e shëndetshme kur u transferua në objektin shtetëror të kafshëve Mantenedouro São Braz në nëntor të vitit 2021, Dogxim vdiq në mars të 2023. Shkaku i vdekjes së saj ende nuk dihet. Kretchmer dhe të tjerët mësuan për vdekjen e saj vetëm këtë gusht kur thirrën për të kërkuar foto përpara publikimit të studimit të tyre.

Sipas një deklarate nga SEMA, Sekretariati i Brazilit për Mjedisin dhe Infrastrukturën, vdekja e kafshës është nën hetim nga shteti.

Nëse ekzistenca e Dogxim ishte apo jo një dukuri e rastësishme, zbulimi i saj shtron pyetje të rëndësishme.

“Hibridizimi midis specieve me trajektore të ndryshme evolucionare mund të jetë një kërcënim i fuqishëm për ruajtjen e jetës së egër,” shpjegojnë Kretcschmer dhe autorët e tjerë në studimin e tyre.

Ndërsa dhelprat Pampas nuk janë aktualisht të kërcënuara në gamën e tyre amtare, kjo mund të ndryshojë. Dhe hibridet si Dogxim mund të ndikojnë në popullatën vendase të dhelprave, duke futur potencialisht sëmundje të reja dhe dobësi gjenetike, duke penguar perspektivat e tyre për mbijetesë.

Kompleksitetet dhe misteret që rrethojnë zbulimin e Dogxim meritojnë eksplorim të mëtejshëm, Kretschmer dhe kolegët vërejnë në punimin e tyre: studimi i “pasojave të hibridizimit në gjenetikë, ekologji dhe sjellje të popullatave të egra do të jetë thelbësor për të përmirësuar ruajtjen e kësaj specie”.