Studim masiv tregon baktere specifike të zorrëve të lidhura me Alzheimer

foto

Tensionet midis trurit, zorrëve dhe përbërjes së banorëve të tij mikrobikë duket se luajnë një rol kritik në zhvillimin e kushteve neurodegjenerative .

foto

Ndërsa provat që favorizojnë një lidhje midis boshtit mikrobiota-zorrë-tru (MGBA) dhe sëmundjes së Alzheimerit vazhdojnë të rriten, mekanizmi i saktë pas marrëdhënies është ende i dobët .

foto

Pjesët e enigmës deri më tani kanë qenë zhgënjyese jokoherente, duke përfshirë faktorë në dukje të palidhur si proteina të ngatërruara brenda indit nervor për të dyshuar mikrobet e zorrëve për dallimet delikate në molekulat që transportojnë yndyrë.

Duke përdorur studimin më të madh ndonjëherë në lidhje me gjenomin e mikroflorës së zorrëve të njeriut, një ekip studiuesish nga SHBA kërkuan një marrëdhënie më të qartë midis sëmundjes së Alzheimerit dhe përzierjes së organizmave që jetojnë brenda sistemit tretës.

Analiza e tyre, e botuar në mars 2023, zbuloi jo vetëm një lidhje gjenetike midis gjinive të ndryshme të baktereve të zorrëve dhe një diagnozë të Alzheimerit, por gjithashtu një lidhje midis mikrobeve dhe një faktor rreziku gjenetik për çrregullimin neurodegjenerativ.

Studimi thekson më tej ndërveprimin e faktorëve gjenetikë dhe mikroflora inflamatore të zorrëve në funksionimin e shëndetshëm të trurit.

Në fillim të zhvillimit tonë, trupat tanë janë të kolonizuar nga një shumëllojshmëri bakteresh, kërpudhash dhe virusesh që arrijnë një armëpushim tentativë me sistemin imunitar. Në pjesën më të madhe, kjo marrëveshje është reciprokisht e dobishme. Mikrobet marrin një vend për të jetuar dhe ne kemi një mbrojtje të vijës së parë të banorëve të vegjël të gatshëm për të mbrojtur shtëpinë e tyre.

Kjo nuk do të thotë se ekuilibri është gjithmonë harmonik. Ndryshimet në sistemin tonë imunitar mund t’i japin disa specieve një avantazh ndaj të tjerëve. Po kështu, ndryshimet në përbërjen e mikrobeve – me anë të ndryshimeve në dietën tonë , për shembull – mund të ndikojnë thellësisht në funksionimin e trupit. Për mirë dhe për keq.

Përplasja midis regjistrimit tonë mikrobial dhe shëndetit të përgjithshëm mund të valëzohet në të gjithë trupin në mënyra më pak se të parashikueshme, duke mbjellë konfuzion se si indet e largëta identifikojnë mikun dhe armikun .

Vitet e fundit, studiuesit janë fokusuar në këtë diplomaci komplekse midis mikroflorës së zorrëve, sistemit imunitar dhe funksionimit neurologjik në një përpjekje për të kuptuar pse zonat e trurit degjenerojnë dhe shkaktojnë simptomat e humbjes së kujtesës dhe rënies njohëse që njohim si sëmundja e Alzheimerit. .

Studimet vëzhguese zbuluan një reduktim të diversitetit të mikrobeve të zorrëve tek individët e diagnostikuar me këtë gjendje, ndërsa analizat laboratorike treguan se bakteret e zorrëve mund të lëshojnë kimikate që mund të nxisin sinjale inflamatore të dëmshme në tru.

Çështjet ndërlikuese është një gjen i përfshirë në lëvizjen e yndyrave përmes gjakut i njohur si apolipoproteina E (APOE). Nga tre versionet e gjetura tek njerëzit, një variant i njohur si E4 duket të jetë një rrezik gjenetik për Alzheimer . Pse është ky rasti nuk është e qartë, megjithëse ka arsye të mira për të dyshuar se të paturit e të paktën një kopje të APOE E4 mund të ketë ndikim mbi përbërjen e qytetarëve tanë mikrobikë.

Ky eksplorim i fundit i lidhjeve midis mikrobeve, APOE E4 dhe Alzheimerit ofron dëshmi edhe më bindëse të një mekanizmi që funksionon në zorrë.

Ekipi gjurmoi të dhënat e detajuara të 119 gjinive bakteriale bazuar në një studim që përfshin mijëra pjesëmarrës, të njohur si Konsorciumi MiBioGen .

Një kërkim fillestar i gjeneve bakteriale që mund të lidhen me Alzheimer zbuloi 20 gjini të dyshuara se luanin një lloj roli në zhvillimin e sëmundjes. Një gjueti e dytë përmes një kampioni më të kufizuar prodhoi një 10 gjini pak më të sigurt – gjashtë prej të cilave ishin më pak në mesin e pacientëve të diagnostikuar, dhe katër të tjerët ishin më të zakonshëm.

Nga ato 10 gjini bakteresh, katër dukej se kishin një lidhje me një alele APOE që mendohet se rrit rrezikun e sëmundjes Alzheimer.

Një shembull i gjinisë është Actinobacterium Collinsella , i cili nuk është i lidhur vetëm me Alzheimer dhe variantin APOE, por edhe me artritin reumatoid, aterosklerozën dhe diabetin e tipit 2 .

Studiuesit dyshojnë se aftësia e Collinsella-s për të nxitur shprehjen e hormoneve të lajmërimit inflamator, së bashku me aftësinë e saj për ta bërë zorrën më të depërtueshme, mund të luajë një rol në përkeqësimin – nëse jo nxitës – dëmtimin neurologjik.

Nivelet e ngritura të kolesterolit dhe lipoproteinave me densitet të ulët (LDL) të gjetura tek të rriturit e shëndetshëm me numër të lartë të Collinsella tregojnë më tej një lidhje midis mikrobeve, metabolizmit të yndyrës dhe neurodegjenerimit.

Kjo është vetëm një rrugë për eksplorim; Hulumtimi zbuloi gjithashtu grupe bakteriale ‘mbrojtëse’ që mund të kundërshtojnë inflamacionin.

Sëmundja e Alzheimerit është forma më e zakonshme e demencës, e cila parashikohet të prekë 150 milionë njerëz në mbarë botën nga mesi i shekullit , kryesisht falë një popullsie të konsiderueshme globale që po plaket nga viti në vit.

Gjurmimi i origjinës së sëmundjes dhe kuptimi i patologjisë së saj në një nivel themelor është jetik nëse duam të gjejmë mënyra për të trajtuar apo edhe për të parandaluar simptomat e saj.