Misioni DART i NASA -s do të lëshojë raketën anti-asteroid më 23 nëntor

foto

NASA shpreson se një mision që pritet të nisë muajin tjetër do të demonstrojë një teknikë që mund të parandalojë goditjen e një asteroidi në Tokë.

Misioni, i quajtur Double Asteroid Redirection Test, ose DART, udhëhiqet për NASA -n nga Laboratori i Fizikës së Aplikuar Johns Hopkins.

“DART do të jetë demonstrimi i parë i teknikës së goditjes kinetike për të ndryshuar lëvizjen e një asteroidi në hapësirë,” tha agjencia hapësinore.

DART do të udhëtojë me një raketë SpaceX Falcon 9 në një sistem asteroidësh afër Tokës të quajtur (65803) Didymos.

Ai përfshin një trup të gjerë 780 metra të orbituar nga një hënë e gjerë 160 metra, “e cila është më tipike për madhësinë e asteroideve që mund të përbëjnë kërcënimin më të mundshëm domethënës për Tokën,” tha NASA.

I ndihmuar nga kamerat dhe sistemet autonome të navigimit, DART do të përplaset në hënë me 6.6 kilometra në sekondë, tha NASA.

“Përplasja do të ndryshojë shpejtësinë e hënës në orbitën e saj rreth trupit kryesor me një pjesë prej një përqind, por kjo do të ndryshojë periudhën orbitale të hënës me disa minuta – mjaftueshëm për t’u vëzhguar dhe matur duke përdorur teleskopët në Tokë,” Tha NASA.

Nisja është planifikuar për orën 10:20 pasdite. PT 23 nëntor nga Baza e Forcës Hapësinore Vandenberg në Kaliforni.

Anija kozmike do të ndahet nga raketa dhe lundrimi për rreth një vit para se të pritet të kapë (65803) Didymos në shtator 2022.

DART gjithashtu do të përdorë panele diellore për të karikuar shtytësit e joneve elektrike, duke demonstruar një tjetër teknologji në zhvillim të shtytjes së hapësirës, tha NASA.

“Duke përdorur shtytësin elektrik, DART mund të përfitojë nga një fleksibilitet domethënës në afatin e misionit duke demonstruar gjeneratën e ardhshme të teknologjisë së motorit jon, me aplikime në misionet e mundshme të ardhshme të NASA -s,” tha NASA.