Objektivi i asteroidit Lucy i NASA-s merr një emër

foto

Asteroidi i parë që u vizitua nga misioni Lucy i NASA-s tani ka një emër. Unioni Ndërkombëtar Astronomik ka miratuar emrin (152830) Dinkinesh për asteroidin e vogël të brezit kryesor me të cilin anija kozmike Lucy do të ndeshet më 1 nëntor 2023. “Dinkinesh”, ose ድንቅነሽ në amharike, është emri etiopian i fosileve njerëzore-paraardhësve. e njohur edhe si Lucy, e cila u gjet në atë vend dhe aktualisht kurohet atje. Dinkinesh do të thotë “ti je i mrekullueshëm” në amharisht.

foto

Në vitin 1999, kur asteroidi Dinkinesh u zbulua për herë të parë, atij iu dha emërtimi i përkohshëm 1999 VD57. Ai fitoi një numër zyrtar, (152830), disa vite më vonë kur orbita e tij u përcaktua mjaft mirë. Por, si shumica e miliona asteroidëve të vegjël në rripin kryesor të asteroidëve, ai mbeti pa emër. Megjithatë, sapo ekipi Lucy e identifikoi këtë asteroid si një objektiv, ekipi propozoi këtë emër të ri, i frymëzuar nga misioni i Lucy për të eksploruar mbetjet e sistemit të hershëm diellor.

foto

“Ky mision u emërua për Lucy-n sepse ashtu si ai fosil revolucionarizoi të kuptuarit tonë të evolucionit njerëzor, ne presim që ky mision të revolucionarizojë të kuptuarit tonë për origjinën dhe evolucionin e sistemit tonë diellor”, tha Keith Noll, shkencëtar i projektit Lucy, nga Fluturimi Hapësinor i NASA-s Goddard. Qendër në Greenbelt, Maryland. “Ne jemi të emocionuar që kemi një mundësi tjetër për të nderuar atë lidhje.”

Arsyeja kryesore që ekipi ka shtuar Dinkinesh në turneun tashmë të mbushur të Lucy (10 asteroidë, duke përfshirë satelitët e sapo zbuluar) është testimi i sistemit inovativ të gjurmimit të terminalit, i cili është kritik për imazhe të sakta gjatë këtyre takimeve me shpejtësi të lartë. Ndërsa asteroidi është më pak se gjysmë milje (më pak se një km) në diametër, është një mundësi e shkëlqyeshme për të testuar sistemet e Lucy-t përpara aktiviteteve kryesore shkencore të misionit: të mësosh për asteroidet e Trojanit të Jupiterit të paeksploruara kurrë më parë, të cilat janë në shumë mënyra fosile të sistemit tonë të hershëm diellor.

“Ky është me të vërtetë një asteroid i vogël,” tha Hal Levison, hetuesi kryesor Lucy, nga zyra e Boulder e Institutit Kërkimor Jugperëndimor (SwRI). “Disa nga ekipi i referohen me dashuri si ‘Dinky’. Por, për një asteroid të vogël, ne presim që ai të jetë një ndihmë e madhe për misionin Lucy.”

Ndërsa qëllimi kryesor i këtij takimi është si një test inxhinierik, shkencëtarët e misionit janë gjithashtu të ngazëllyer për atë që mund të na mësojë ky asteroid i vogël. Ky do të jetë asteroidi më i vogël i brezit kryesor i eksploruar ndonjëherë dhe është shumë më afër në madhësi me asteroidët afër Tokës që janë studiuar së fundmi nga anijet kozmike sesa asteroidët e brezit kryesor të vizituar më parë nga misione të tjera.

“Në qasjen më të afërt, nëse gjithçka shkon mirë, ne presim që Dinkinesh të jetë 100 pikselë në të gjithë, siç shihet nga imazheri më i mprehtë i Lucy,” thotë Simone Marchi, zëvendës hetuese kryesore, gjithashtu nga SwRI. “Ndërsa ne nuk do të jemi në gjendje të shohim të gjitha detajet e sipërfaqes, madje edhe forma e përgjithshme mund të tregojë nëse asteroidët afër Tokës – të cilët kanë origjinën në rripin kryesor – ndryshojnë ndjeshëm pasi të hyjnë në hapësirën afër Tokës”.