Oferta prej 2 miliardë dollarësh e Bezos për t’iu rikthyer garës për në Hënë

foto

Në prill, agjencia hapësinore i dha kontratën 2.9 miliardë dollarë Elon Musk, duke refuzuar një ofertë nga kompania e Bezos Blue Origin.

Çmimi është për ndërtimin e sistemit të uljes që do të çojë astronautët në sipërfaqen e Hënës që nga viti 2024.

NASA mund t’i japë kontratën vetëm një kompanie, jo dy siç pritej për shkak të një mungese fondesh.

Agjencia hapësinore kishte marrë vetëm 850 milion dollarë nga 3.3 miliardë dollarë që kërkoi nga Kongresi për të ndërtuar anijen e Hënës.

Në një letër drejtuar administratorit të Nasa Bill Nelson, lëshuar të hënën, Z. Bezos shkruajti: “Blue Origin do të kapërcejë mungesën e financimit të buxhetit të HLS [Sistemi Njerëzor i Uljes] duke hequr dorë nga të gjitha pagesat në dy vitet fiskale të qeverisë aktuale dhe të ardhshme deri në 2 miliard dollarë në kthejeni programin në rrugën e duhur tani.

Në kohën e dhënies së çmimit, shefja e kërkimit njerëzor të NASA -s, Kathy Lueders pranoi se buxheti aktual i agjencisë hapësinore e përjashtonte atë nga përzgjedhja e dy kompanive.

Nasa gjithashtu përmendi rekordin e provuar të misioneve orbitale nga firma SpaceX e Elon Musk si një faktor në dhënien. Kostoja gjithashtu mendohet se ka luajtur një rol: oferta e SpaceX ishte çmimi më i ulët nga një distancë.

Vendimi nënkuptonte që automjeti cilindrik Starship i SpaceX do të mbante astronautët në misionin e parë të Nasa në sipërfaqen hënore që nga Apollo 17 në 1972.

Kontraktori i mbrojtjes me bazë në Alabama, Dynetics po garonte gjithashtu për kontratën.

Bezos kishte partneritet me gjigandët e hapësirës ajrore Lockheed Martin, Northrop Grumman dhe Draper në një përpjekje për t’u bashkuar me këtë fazë thelbësore të programit të Sistemit të Uljes Njerëzore të Nasa.

Dizajni i tyre u quajt ulësja e Hënës Blu dhe kishte një ngjashmëri kalimtare me një version të përforcuar të modulit hënor (LM) që mbarti Neil Armstrong dhe Buzz Aldrin në sipërfaqe në 1969.

Në letrën e tij, Bezos theksoi trashëgiminë e provuar të Hënës Blu: “Ne krijuam një sistem zbarkimi hënor të Shekullit 21 frymëzuar nga arkitektura Apollo e karakterizuar mirë – një arkitekturë me shumë përfitime. Një nga përfitimet e saj të rëndësishme është se i jep përparësi sigurisë.”

Starship i Musk ka shtyrë zarfin e dizajnit të anijes, duke përdorur një qasje radikale për uljen dhe duke përfshirë motorë inovativë me karburant metani.

Bezos gjithashtu përdori letrën e tij për të theksuar përdorimin e karburantit hidrogjen nga Blue Origin, e cila lidhet me qëllimet afatgjata të NASA-s për të furnizuar me karburant anijet kozmike nga uji i akullit të minuar në Hënë. Uji mund të ndahet në hidrogjen dhe oksigjen shtytës për motorët e raketave.

Në deklaratën e përzgjedhjes së Nasa nga prilli, SpaceX mori një vlerësim teknik “të pranueshëm” dhe një vlerësim “të jashtëzakonshëm” të menaxhimit. Oferta e Blue Origin u vlerësua gjithashtu “e pranueshme” për meritat e saj teknike, por vlerësimi i menaxhimit të saj u konsiderua “shumë i mirë” nga agjencia hapësinore.

Pasi humbi ndaj SpaceX, Blue Origin paraqiti një protestë pranë Zyrës së Llogaridhënies së Qeverisë së SHBA (GAO), duke pretenduar se Nasa padrejtësisht “lëvizi shtyllat e portës në minutën e fundit” në mënyrën se si i dha kontratën SpaceX.

Kjo protestë, së bashku me një nga Dynetics, është në pritje të gjykimit, megjithëse disa në komunitetin hapësinor i konsiderojnë shanset e një ndryshimi si të pamundura.