OpenAI anulon marrëveshjen e diskutueshme të mospërfilljes me punonjësit

foto

OpenAI nuk do të zbatojë asnjë marrëveshje mospërçmimi që ish-punonjësit kishin nënshkruar dhe do ta heqë plotësisht gjuhën nga dokumentet e saj të daljes, tha kompania për Bloomberg. Vox kohët e fundit raportoi se OpenAI po i bënte punonjësit që largoheshin të zgjidhnin midis të qenit në gjendje të flisnin kundër kompanisë dhe të mbanin kapitalin e dhënë që ata fituan. Punonjësit mund të humbasin miliona nëse zgjedhin të mos nënshkruajnë marrëveshjen ose nëse e shkelin atë. Sam Altman, CEO i OpenAI, tha se ishte “i zënë ngushtë” dhe nuk e dinte që dispozita ekzistonte, duke premtuar se do të ndryshonte dokumentet e kompanisë.

foto

Sipas Bloomberg, kompania njoftoi ish-punonjësit se “[r]pavarësisht nëse [ata] ekzekutuan marrëveshjen… OpenAI nuk ka anuluar dhe nuk do të anulojë asnjë njësi të zotëruar.” Ai i liroi ata krejtësisht nga marrëveshja, “përveç nëse dispozita e mospërçmimit ishte e ndërsjellë”. Të paktën një ish-punonjës tha se ata kishin humbur kapitalin e tyre të zotëruar që ishte ekuivalent me shumëfishin e vlerës neto të familjes së tyre duke refuzuar të firmosnin kur ata largoheshin. Është e paqartë nëse ata do ta rikthejnë atë me këtë ndryshim. Kompania foli edhe me punonjësit aktualë për këtë zhvillim, duke lehtësuar shqetësimet e tyre se do të duhet të jenë të kujdesshëm me gjithçka që thonë nëse nuk duan të humbasin aksionet e tyre.

foto

“Na vjen keq për shqetësimin që ka shkaktuar njerëz të mëdhenj që kanë punuar shumë për ne,” tha shefi i strategjisë Jason Kwon në një deklaratë. “Ne kemi punuar për ta rregulluar këtë sa më shpejt të jetë e mundur. Ne do të punojmë edhe më shumë për të qenë më të mirë.”

Kjo nuk ishte e vetmja situatë e diskutueshme në të cilën është përfshirë OpenAI kohët e fundit. Kompania kohët e fundit zbuloi se po shpërndante ekipin që formoi vitin e kaluar për të ndihmuar që njerëzimi të mbrohet nga sistemet e ardhshme të AI, të cilat mund të jenë aq të fuqishme sa mund të shkaktojnë zhdukjen tonë. Para kësaj, shkencëtari kryesor i OpenAI Ilya Sutskever, i cili ishte një nga drejtuesit e ekipit, u largua nga kompania. Një drejtues tjetër i ekipit, Jan Leike, tha në një seri postimesh në Twitter se “kultura dhe proceset e sigurisë kanë marrë një pozicion të pasëm ndaj produkteve me shkëlqim” brenda OpenAI. Përveç kësaj, Scarlett Johansson akuzoi OpenAI për kopjimin e zërit të saj pa leje për asistentin zanor të ChatGPT në Sky pasi ajo hodhi poshtë kërkesën e Altman për t’i dhënë zërin kompanisë. OpenAI mohoi se kishte kopjuar zërin e aktorit dhe tha se kishte punësuar një aktor tjetër përpara se Altman të kontaktonte Johansson.