Përforcuesi i dytë Super Heavy i SpaceX mund të ulet në krahët e Mechazilla

foto

Drejtori ekzekutiv Elon Musk thotë se SpaceX mund të përpiqet të kapë një përforcues Super Heavy nga ajri me një robot ‘Mechazilla’ të madhësisë së kullës që në përpjekjen e dytë orbitale të Starship.

Duke folur në Twitter vetëm disa orë pasi instalimi i SpaceX tha se krahët e parë të kullës së lëshimit të Starship, Musk fatmirësisht i është përgjigjur një pyetjeje në mendjen e shumë njerëzve: sa prototip përforcues duhet të shpenzohen? Në një lëvizje që mund të përshkruhet vetëm si e papritur, SpaceX zbuloi planet për të shpenzuar plotësisht palën e saj të parë të klasit orbital Starship dhe Super Heavy përforcues në maj 2021, regjistrimet e FCC, duke konfirmuar (ose duke nënkuptuar fuqishëm) se nuk do të bëheshin përpjekje të vërteta të rimëkëmbjes.

Në vend të kësaj, në atë që mund të përshkruhet si një debutim pothuajse orbital, SpaceX synon të nisë Starship-in e parë me dy faza në një lartësi prej rreth 200-300 km (TBD). Ashtu si shumë përforcues të Falcon, Super Heavy do të ndahet disa minuta pas ngritjes, do të kthehet dhe do të kthehet drejt bregut të Teksasit Jugor, ku do të përpiqet një ulje të butë 20 milje në det në Gjirin e Meksikës. Duke lexuar midis rreshtave të informacionit më të fundit të Musk, në varësi të rezultateve të asaj përpjekjeje për ulje në oqean, SpaceX mund të përpiqet të kapë përforcuesin e dytë të fluturimit Super Heavy në lëshimin e ardhshëm.

Duke shkuar drejt një fati të ngjashëm, Starship do të vazhdojë përpara dhe lart si një fazë e sipërme e Falcon. Bazuar në aplikimin e tij FCC, SpaceX duket se ka lënë të kuptohet se Starship do të ndalet pak nga orbita e vërtetë – duke udhëtuar mjaft ngadalë për të hyrë në mënyrë pasive në atmosferën e Tokës para se të përfundojë një udhëtim të plotë rreth planetit. Sigurisht, është e mundur që SpaceX thjesht ka lënë jashtë planet për një djegie të qëllimshme të deorbit, por ka kuptim që kompania mund të përpiqet të bllokojë masat mbrojtëse për një fluturim të tillë ambicioz të provës inauguruese.

Me fjalë të tjera, nëse Starship do të dështonte gjatë 80 minutave it do të kalonte në lundrim në hapësirë, dizajni i trajektores së nisjes së tij do të parandalonte pak a shumë në mënyrë pasive një skenar të ruletës ruse që të kujtonte valën e fundit të Kinës të rikthimeve të pakontrolluara. Bëmat me të cilat përballet Super Heavy janë fatmirësisht pak më të thjeshta, megjithëse rimëkëmbja përforcuese e Starship paraqet pengesat e veta.

Në një përpjekje të dukshme për të zvogëluar rrezikun, SpaceX synon të shpenzojë plotësisht Super Heavy -in e parë të fluturimit (potencialisht Booster 4) dhe të 29 motorët e tij Raptor. Nuk do të ketë asnjë përpjekje për të ulur përforcuesin ose motorët e tij të një lloji në tokë ose në një platformë me bazë deti-pjesërisht sepse Elon Musk duket se është përpjekur të parandalojë plotësisht instalimin-dhe, ndoshta, dizajni dhe montimi – i këmbëve. Në vend të kësaj, në një nga lojërat më intuitive të ekzekutivit ekscentrik deri vonë, SpaceX do të japë plotësisht përvojën e më shumë se gjysmë dekade duke ulur mbi 90 përforcues Falcon në këmbë në përpjekje për të kapur përforcues Super Heavy nga ajri me krahë të një shtëpie. u ngjit në një kullë të lartë 145 metra (~ 475 këmbë).