Përse shohim vetëm njërën anë të Hënës?

foto

Çdo 24 orë, sipërfaqja e Tokës laget në errësirë ​​dhe diell pasi planeti përfundon një ditë të vetme. Lindja dhe perëndimi i diellit ndodhin si orë, ndërsa Toka rrotullohet në mënyrë të qëndrueshme në boshtin e saj. Por çfarë ndodh me satelitin e Tokës, Hënën – a rrotullohet edhe ajo?

Përgjigja është po, hëna rrotullohet, por ajo bën shumë më ngadalë sesa Toka. Një “ditë hëne” është rreth 29.53 ditë Tokë, sipas NASA -s. Me fjalë të tjera, ndërsa Toka përfundon një rrotullim çdo 24 orë, hëna përjeton një lindje të diellit afërsisht çdo 709 orë.

Ashtu si me shumë trupa qiellorë, lëvizja rrotulluese e Hënës mund të jetë një mbetje nga krijimi i saj. Një teori, e quajtur hipoteza e ndikimit gjigant, propozon që rreth 4.5 miliardë vjet më parë, një trup afërsisht madhësia e Marsit u përplas në Tokën ende në zhvillim, sipas NASA-s. Ky objekt teorik njihet si Theia, dhe nxehtësia nga ndikimi i Theia mund të ketë krijuar oqeane magmë duke shkrirë koren e Tokës dhe ka bërë që Toka të nxjerrë grimca të avulluara që rrotullohen në hapësirë.

Sipas hipotezës së ndikimit gjigant, këto re pluhuri dhe gazi po rrotulloheshin nga forca e përplasjes origjinale. Përfundimisht, këto grimca rrotulluese u bashkuan, sepse masa tërheq masën, dhe ndërsa gazi u kondensua ajo në fakt filloi të rrotullohej më shpejt. Konsideroni një patinator figurash që i fut krahët ndërsa rrotullohen mbi akull. Masa e patinatorit është më kompakte më afër mesit të tyre, kështu që patinatori shpejton. Kjo ndodh sepse vrulli i tyre këndor ruhet – produkt i forcës rrotulluese të nevojshme për të rrotulluar një objekt, ose momentin e inercisë, dhe shpejtësinë këndore. Me fjalë të tjera, duhet më shumë forcë për të rrotulluar një objekt më larg nga qendra e gravitetit. Pra, nëse krahët e patinatorit janë jashtë, rrotullohen më ngadalë, dhe kur ndryshojnë duke i futur brenda, rrotullohen më shpejt.

Hëna ka ruajtur vrullin e saj këndor që nga përplasja origjinale miliarda vjet më parë. “Dy trupa rrotullues u përplasën me njëri -tjetrin dhe ligjet e fizikës na tregojnë se reja masive e pluhurit që rezulton do të qëndrojë duke u rrotulluar. Përfundimisht, ajo re pluhuri rrotulluese u kondensua për të formuar hënën rrotulluese,” tha Daniel Moriarty, një gjeolog hënor në NASA Goddard Qendra e Fluturimeve Hapësinore dhe Universiteti i Maryland.

Ndryshe nga Toka, hëna nuk ka një atmosferë, kështu që nuk ka rezistencë ajri për të ngadalësuar objektet në lëvizje; si të tilla, pasi objektet rrotullohen, ata kanë tendencë të qëndrojnë duke u rrotulluar. Sigurisht, ka teori të tjera për mënyrën sesi Toka mori hënën e saj. Njëra është teoria e kapjes, në të cilën hëna ishte një trup endacak, si një asteroid, që u kap nga tërheqja gravitacionale e Tokës. Në këtë teori, Hëna u krijua diku tjetër në sistemin diellor dhe më pas filloi të orbitonte Tokën teksa po kalonte, sipas NASA -s, kështu që ajo tashmë do të kishte rrotullimin e vet ndërsa tërhiqej në fushën gravitacionale të Tokës.

Një teori tjetër është teoria e bashkë-formimit, në të cilën Hëna u krijua në të njëjtën kohë me Tokën. Në këtë hipotezë, dy objekte masive pesë herë më të mëdha se Marsi u përplasën me njëri -tjetrin. Toka dhe hëna e saj pastaj u kondensuan nga retë e materies që rezultoi nga përplasja, raportoi NASA.