Planet Gjigant Vetëm 35 Vite Dritë nga Toka

foto

Astronomët kanë zbuluar mijëra ekzoplanetë – planetë përtej sistemit tonë diellor – por pak prej tyre janë fotografuar drejtpërdrejt, sepse ato janë jashtëzakonisht të vështirë për tu parë me teleskopët ekzistues. Një student i diplomuar i Institutit të Astronomisë (IfA) të Universitetit të Havait ka mposhtur shanset dhe ka zbuluar një ekzoplanet të imazhuar drejtpërdrejt, dhe është më i afërti me Tokën i gjetur ndonjëherë, në një distancë prej vetëm 35 vitesh dritë.

Duke përdorur studimin COOL Companions ON Ultrawide orbiTS (COCONUTS), studenti i diplomuar Zhoujian Zhang dhe një ekip astronomësh, Michael Liu dhe Zach Claytor (IfA), William Best (Universiteti i Teksasit në Austin), Trent Dupuy (Universiteti i Edinburgh) dhe Robert Siverd (Observatori i Binjakëve/Laboratori Kërkimor i Astronomisë me Optikë Infra të Kuqe) identifikoi një planet rreth gjashtë herë masën e Jupiterit. Hulumtimi i ekipit, i botuar në The Astrophysical Journal Letters, çoi në zbulimin e planetit gjigant me temperaturë të ulët që orbiton një yll xhuxh të kuq me masë të ulët, rreth 6,000 herë më larg se sa Toka orbiton Diellin. Ata e quajtën sistemin e ri planetar COCONUTS-2, dhe planetin e ri COCONUTS-2b.

“Me një planet masiv në një orbitë me ndarje super të gjerë dhe me një yll qendror shumë të ftohtë, COCONUTS-2 përfaqëson një sistem planetar shumë të ndryshëm nga sistemi ynë diellor,” shpjegoi Zhang. Anketa COCONUTS ka qenë fokusi i tezës së tij të doktoratës të përfunduar kohët e fundit, duke synuar gjetjen e shokëve me ndarje të gjerë rreth yjeve të të gjitha llojeve të ndryshme pranë Tokës.