Planeti që i mbijetoi shpërthimit të yllit të tij

foto

Astronomët kanë zbuluar sistemin e parë planetar të konfirmuar që i ngjan fatit të pritshëm të sistemit tonë diellor, kur Dielli arrin fundin e jetës së tij në rreth pesë miliardë vjet.

Studiuesit zbuluan sistemin duke përdorur Observatorin W. M. Keck në Maunakea në Hawaiʻi; ai përbëhet nga një planet i ngjashëm me Jupiterin me një orbitë të ngjashme me Jupiterin që sillet rreth një ylli xhuxh të bardhë të vendosur pranë qendrës së galaktikës sonë Rruga e Qumështit.

“Kjo dëshmi konfirmon se planetët që rrotullohen në një distancë mjaft të madhe mund të vazhdojnë të ekzistojnë pas vdekjes së yllit të tyre,” thotë Joshua Blackman, një studiues i doktoratës astronomike në Universitetin e Tasmanisë në Australi dhe autor kryesor i studimit. “Duke pasur parasysh që ky sistem është një analog me sistemin tonë diellor, ai sugjeron që Jupiteri dhe Saturni mund t’i mbijetojnë fazës gjigande të kuqe të Diellit, kur të mbarojë karburanti bërthamor dhe të vetëshkatërrohet.”

“E ardhmja e Tokës mund të mos jetë aq rozë sepse është shumë më afër Diellit”, thotë bashkëautori David Bennett, një shkencëtar i lartë kërkimor në Universitetin e Maryland dhe Qendra Goddard e Fluturimit Hapësinor të NASA-s. “Nëse njerëzimi do të donte të lëvizte në një hënë të Jupiterit ose Saturnit para se Dielli të skuqte Tokën gjatë fazës së tij supergjigante të kuqe, ne do të mbeteshim ende në orbitë rreth Diellit, megjithëse nuk do të ishim në gjendje të mbështeteshim në nxehtësinë nga Dielli si një xhuxh i bardhë për shumë kohë. “

Një xhuxh i bardhë është ajo sekuenca kryesore e yjeve si Dielli ynë kur vdesin. Në fazat e fundit të ciklit të jetës yjor, një yll djeg të gjithë hidrogjenin në bërthamën e tij dhe balona bëhet një yll gjigant i kuq. Më pas shembet në vetvete, duke u tkurrur në një xhuxh të bardhë, ku gjithçka që ka mbetur është një bërthamë e nxehtë, e dendur, zakonisht me madhësinë e Tokës dhe gjysmë masive sa Dielli. Për shkak se këto kufoma kompakte yjore janë të vogla dhe nuk kanë më karburant bërthamor për të rrezatuar shkëlqyeshëm, xhuxhët e bardhë janë shumë të zbehtë dhe të vështirë për tu zbuluar.

Imazhe me rezolucion të afërt me infra të kuqe të marra me sistemin optik adaptiv të yllit udhëzues të Keck Observatory, i çiftuar me kamerën e tij me infra të kuqe të afërt (NIRC2) zbulojnë se xhuxhi i bardhë i sapo zbuluar është rreth 60 përqind e masës së Diellit dhe mbijetuesi i tij ekzoplanet është një gaz gjigant Bota është rreth 40 përqind më masive se Jupiteri.

Ekipi zbuloi planetin duke përdorur një teknikë të quajtur mikrolensimi gravitacional, i cili ndodh kur një yll afër Tokës përafrohet momentalisht me një yll më të largët. Kjo krijon një fenomen ku graviteti nga ylli në plan të parë vepron si një lente dhe zmadhon dritën nga ylli i sfondit. Nëse ka një planet që orbiton yllin më të afërt, ai përkohësisht prish dritën e zmadhuar ndërsa planeti vërshon.

Çuditërisht, kur ekipi u përpoq të kërkonte yllin pritës të planetit, ata papritur zbuluan se drita e yjeve nuk ishte aq e ndritshme sa të ishte një yll i zakonshëm, i rendit kryesor. Të dhënat gjithashtu përjashtuan mundësinë e një ylli xhuxh ngjyrë kafe si nikoqir.

“Ne gjithashtu kemi qenë në gjendje të përjashtojmë mundësinë e një ylli neutron ose një host të vrimave të zeza. Kjo do të thotë se planeti po orbiton një yll të vdekur, një xhuxh të bardhë, “thotë bashkëautori Jean-Philippe Beaulieu, Profesor, drejtor i Warren i Astrofizikës në Universitetin e Tasmanisë dhe Directeur de Recherche CNRS në Institut d’Astrophysique de Paris. “Ajo ofron një paraqitje të shkurtër se si do të duket sistemi ynë diellor pas zhdukjes së Tokës, i fshirë nga shkatërrimi kataklizmik i Diellit tonë.”

Ekipi kërkimor planifikon të përfshijë gjetjet e tyre në një studim statistikor për të gjetur se sa xhuxhë të tjerë të bardhë kanë të mbijetuar të paprekur, planetarë.

Misioni i ardhshëm i NASA -s, Teleskopi Roman Nancy Grace (i njohur më parë si WFIRST), i cili synon të imazhojë drejtpërdrejt planetët gjigantë, do të ndihmojë në hetimin e tyre të mëtejshëm. Roman do të jetë në gjendje të bëjë një studim shumë më të plotë të planetëve që rrotullohen rreth xhuxhëve të bardhë të vendosur deri në fryrjen Galaktike në qendër të Rrugës së Qumështit. Kjo do t’i lejojë astronomët të përcaktojnë nëse është e zakonshme që planetët e ngjashëm me Jupiterin të shpëtojnë nga ditët e fundit të yllit të tyre, ose nëse një pjesë e konsiderueshme e tyre shkatërrohen deri në kohën kur yjet e tyre pritës bëhen gjigantë të kuq.

“Ky është një rezultat jashtëzakonisht emocionues,” thotë John O’Meara, shkencëtar kryesor në Observatorin Keck. “Wonderfulshtë e mrekullueshme të shohësh sot një shembull të llojit të shkencës që Keck do të bëjë në masë kur Roman fillon misionin e tij.”