Pse evulimi i kafshëve duket më shumë te gaforret ?

foto

Një guaskë e sheshtë, e rrumbullakosur. Një bisht që është palosur nën trup. Kjo është se si duket një gaforre dhe me sa duket mund të duket performanca maksimale – të paktën sipas evolucionit. Një plan trupi i ngjashëm me gaforret ka evoluar të paktën pesë herë të ndara midis krustaceve dekapod, një grup që përfshin gaforre, karavidhe dhe karkaleca. Në fakt, ka ndodhur aq shpesh sa ka një emër për të: karcinizimi.

Pra, pse kafshët vazhdojnë të evoluojnë në forma të ngjashme me gaforret? Shkencëtarët nuk e dinë me siguri, por ata kanë shumë ide.

Karcinizimi është një shembull i një fenomeni të quajtur evolucioni konvergjent, i cili është kur grupe të ndryshme evoluojnë në mënyrë të pavarur të njëjtat tipare. Është e njëjta arsye pse lakuriqët dhe zogjtë kanë krahë. Por në mënyrë intriguese, plani i trupit si gaforre është shfaqur shumë herë midis kafshëve shumë të lidhura ngushtë.

Fakti që po ndodh në një shkallë kaq të mirë “do të thotë që evolucioni është fleksibël dhe dinamik”, tha për Live Science Javier Luque, një bashkëpunëtor i lartë kërkimor në Departamentin e Zoologjisë në Universitetin e Kembrixhit.

Krustacet kanë kaluar në mënyrë të përsëritur nga të pasurit një plan trupor cilindrik me një bisht të madh – karakteristik për një karkalec ose karavidhe – në një pamje më të sheshtë, më të rrumbullakët, më gaforre, me një bisht shumë më pak të spikatur. Rezultati është se shumë krustace që u ngjajnë gaforreve, si gaforrja e shijshme mbretërore që lakmohet si një delikatesë ushqimesh deti, nuk janë as teknikisht “gaforre të vërteta”. Ata kanë adoptuar një plan trupor të ngjashëm me gaforret, por në fakt i përkasin një grupi të ngushtë krustacesh të quajtur “gaforre të rreme”.

foto

Kur një tipar shfaqet në një kafshë dhe ngjitet nëpër breza, është një shenjë se tipari është i favorshëm për speciet – ky është parimi bazë i seleksionimit natyror. Kafshët me forma gaforre vijnë në shumë madhësi dhe lulëzojnë në një gamë të gjerë habitatesh, nga malet në det të thellë. Diversiteti i tyre e bën të ndërlikuar gjetjen e një përfitimi të vetëm të përbashkët për planin e tyre të trupit, tha Joanna Wolfe, një bashkëpunëtore kërkimore në biologjinë organizmake dhe evolucionare në Universitetin e Harvardit.

Wolfe dhe kolegët parashtruan disa mundësi në një punim të vitit 2021 në revistën BioEssays. Për shembull, bishti i mbështjellë i gaforreve, kundrejt atij shumë më të shquar të karavidheve, mund të zvogëlojë sasinë e mishit të prekshëm që është i arritshëm për grabitqarët. Dhe guaska e sheshtë dhe e rrumbullakosur mund të ndihmojë një gaforre të rrëzohet anash në mënyrë më efektive sesa do ta lejonte një trup cilindrik karavidhe.

Por nevojiten më shumë kërkime për të testuar ato hipoteza, tha Wolfe. Ajo po përpiqet gjithashtu të përdorë të dhënat gjenetike për të kuptuar më mirë marrëdhëniet midis krustaceve të ndryshëm dekapod, për të përcaktuar më saktë se kur kanë evoluar linjat e ndryshme “gaforre” dhe për të zgjedhur faktorët që nxisin karcinizimin.

Ekziston një shpjegim tjetër i mundshëm: “Është e mundur që të kesh një trup gaforre nuk është domosdoshmërisht e dobishme dhe ndoshta është pasojë e diçkaje tjetër në organizëm,” tha Wolfe. Për shembull, plani i trupit të gaforres mund të jetë kaq i suksesshëm jo për shkak të formës së guaskës ose bishtit, por për shkak të mundësive që kjo formë të hapë për pjesë të tjera të trupit, tha Luque, i cili është një bashkautor i 2021. letër me Wolfe.

foto

Për shembull, bishti gjigant i një karavidhe mund ta shtyjë kafshën nëpër ujë dhe ta ndihmojë atë të shtypë gjahun. Por gjithashtu mund të pengojë dhe të kufizojë veçori të tjera, tha Luque. Forma e trupit të gaforres mund të lërë më shumë fleksibilitet për kafshët që të zhvillojnë role të specializuara për këmbët e tyre përtej ecjes, duke i lejuar gaforret të përshtaten lehtësisht me habitatet e reja. Disa gaforre kanë përshtatur këmbët e tyre për të gërmuar nën sediment ose për të vozitur nëpër ujë.

“Ne mendojmë se plani i trupit të gaforreve ka evoluar kaq shumë herë në mënyrë të pavarur për shkak të shkathtësisë që kanë kafshët,” tha Luque. “Kjo i lejon ata të shkojnë në vende ku asnjë krustace tjetër nuk ka mundur të shkojë.”

Plani trupor i ngjashëm me gaforret gjithashtu është humbur shumë herë gjatë kohës evolucionare – një proces i njohur si dekarcinizimi.

“Gaforret janë fleksibël dhe të gjithanshëm,” shpjegoi Luque. “Ata mund të bëjnë shumë gjëra mbrapa dhe mbrapa.”

Wolfe mendon për gaforret dhe krustace të tjerë si krijimet Lego: Ato kanë shumë komponentë të ndryshëm që mund të ndërrohen pa ndryshuar në mënyrë dramatike veçoritë e tjera. Pra, është relativisht e thjeshtë që një trup cilindrik të rrafshohet, ose anasjelltas. Por për mirë apo për keq, njerëzit nuk do të kthehen në gaforre së shpejti. “Trupi ynë nuk është modular kështu,” tha Wolfe. “[Krustacet] tashmë kanë blloqet e duhura të ndërtimit.”